10/02/2009

3E-Convenant voor een milieuvriendelijke binnenvaart ondertekend

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister Hilde Crevits ondertekende maandag 9 februari samen met de verschillende binnenvaartsectoren het 3E-binnenvaartConvenant voor een milieuvriendelijke binnenvaart. 3 E staat voor ecologisch, economisch en energiezuinig, drie opmerkelijke troeven. Met de convenant wordt uitdaging aangegaan om ook in de toekomst de meest schone en meest veilige vervoersmodus te blijven. Ter ondersteuning van de binnenvaart voorziet Vlaams minister Hilde Crevits 500.000 euro op het investeringsprogramma van NV Waterwegen en Zeekanaal en NV De Scheepvaart voor de uitbouw van wacht- en rustplaatsen.

Door meer vrachtvervoer over de weg naar de waterweg over te brengen, kan de binnenvaartsector een belangrijke rol spelen om de hoeveelheid CO2-uitstoot bij transport te verlagen. Vlaams minster Hilde Crevits onderlijnt het belang van een blijvende inzet voor de binnenvaart en wenst milieuvriendelijke acties voor de binnenvaart te stimuleren.

Het 3E-binnenvaartConvenant wordt ondertekend door vertegenwoordigers van de binnenvaartsector, de verladers, de werkgeversorganisaties, de vakorganisaties, de havens en de waterwegbeheerders (namen cf. bijlage). Samen engageren deze partijen zich om aan de volgende doelstelling concreet invulling te geven:

  • dat de uitstoot van luchtemissies van binnenschepen inzake CO, NOX en fijn stof aanzienlijk verminderd wordt;
  • dat de binnenvaart binnen een vastgestelde termijn gebruik maakt van zwavelarme brandstoffen;
  • dat de binnenvaart naar een aangepast vaargedrag streeft, gericht op het besparen van brandstof, met als belangrijk neveneffect een CO2 reductie, verder genoemd eco-varen;
  • dat de binnenvaart streeft naar het investeren in energiebesparende, emissiebeperkende en duurzame technieken;
  • dat het Vlaamse waterwegennet een netwerk omvat van geschikte wacht- en rustplaatsen met aangepaste faciliteiten voor binnenschepen;
  • dat de binnenvaart streeft naar het in stand houden van de fijnmazigheid van het Vlaamse waterwegennet;
  • dat de binnenvaart streeft naar het behoud van diversiteit in de binnenvaartvloot en het vermijden van een tekort in het segment van de schepen met kleine tonnenmaat;
  • dat gestreefd wordt naar een verhoging van het aandeel van de binnenvaart in de vervoersketen;
  • dat de binnenvaart actief is in de minder traditionele marktniche van de stadsdistributie;
  • dat de binnenvaart ook in 2020 in al zijn facetten nog de meest duurzame transportmodus is.

De pas ondertekende overeenkomst is een open convenant. Ook andere partijen dan zij die vandaag het convenant ondertekenen, kunnen de komende tijd nog toetreden.

De ondertekenaars van het convenant engageren zich om snel werk te maken van een actieplan met doelen op korte, middellange en lange termijn. Het plan bundelt concrete acties op vlak van ecologie, infrastructuur en op vlak van het marktgebeuren. Diverse werkgroepen gingen inmiddels aan de slag. Het globale 3 E binnenvaartActieplan wordt verwacht tegen 30 april 2009.

De overheid draagt alvast haar steentje bij, onder meer via het investeren in infrastructuur. Eerder werd 400.000 euro vrijgemaakt voor een steunprogramma om het in vaart houden van de kleine schepen. Vandaag bevestigde Vlaams minister Hilde Crevits dat op het investeringsprogramma van NV Waterwegen en Zeekanaal en NV De Scheepvaart 500.000 euro wordt voorzien voor de uitbouw van wacht- en rustplaatsen voor de beroepsvaart. De uitbouw van een netwerk van voldoende wacht- en rustplaatsen voor de beroepsvaart is n van de doelstellingen van het 3E- binnenvaartConvenant. Deze wacht- en rustplaatsen moeten niet alleen voldoende in aantal zijn, ze moeten ook over faciliteiten beschikken die afgestemd zijn op de ligduur en op de specifieke behoeften van binnenvaartondernemers.

Vlaams minister Hilde Crevits: "Het 3 E binnenvaartConvenant legt de basis voor een duurzame toekomst van de binnenvaartsector in Vlaanderen. Dit sluit aan bij de doelstellingen inzake milieu en mobiliteit van het zo pas afgesloten Pact 2020 van het project Vlaanderen in Actie."

Bron : Persmededeling van het Kabinet van Minister Hilde Crevits, Vlaams minister van openbare werken, energie, leefmilieu en natuur