25/10/2022

33 miljard liter gezuiverd afvalwater krijgt nieuw leven dankzij Blue Deal

afvalwaterzuivering.jpg
Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse Regering investeert mee in vijf bedrijfsprocessen die in de toekomst jaarlijks 33,3 miljard liter gezuiverd rioolwater zullen gebruiken als waterbron voor proces- of drinkwater. Dat gebeurt samen met Aquafin, de uitbater van de Vlaamse rioolwaterzuiveringsinstallaties. De investering kadert in de Blue Deal van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, die de strijd aangaat met droogte en waterschaarste.

“Met deze investering tonen we aan dat afvalwater een volwaardige waterbron kan zijn door circulaire processen uit de bouwen om zo de druk op onze drinkwatervoorziening en oppervlaktewater te verminderen. Met de Blue Deal geven we de innovatiefste productieprocessen een duwtje in de rug zodat ook andere bedrijven in Vlaanderen zien wat mogelijk is. We blijven met de Blue Deal Vlaanderen weerbaarder maken tegen de klimaatverandering”, aldus Demir.

Vijf projecten

Het gaat over vijf investeringen, waarvan het grootste in het Antwerpse havengebied, waarbij het Antwerpse rioolwater na zuivering gebruikt zal worden als proceswater voor de bedrijven daar, in plaats van water te moeten oppompen uit het Albertkanaal. Andere projecten zijn in Aalst, Langemark-Poelkapelle, Sint-Truiden, Harelbeke en Ieper.

 

 

Bron: Zuhal Demir - Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme © 2021 N-VA, Koningsstraat 47 bus 6, 1000 Brussel