10/01/2003

30 miljoen euro extra tegen wateroverlast

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua stelt 30 miljoen euro (1,2 miljard frank) extra ter beschikking voor de strijd tegen de wateroverlast. Met dat geld kunnen nog dit jaar concrete oplossingen worden gerealiseerd voor gebieden die gevoelig zijn voor wateroverlast.
Zo'n 20 miljoen euro gaat naar het uitbaggeren van onbevaarbare waterlopen. Investeringen in de creatie van overstromingsgebieden zijn goed voor nog eens 10 miljoen euro. Daarnaast is er - voor het onderhoud en de versterking van de bestaande wachtbekkens en overstromingsgebieden en voor het onderhoud van onbevaarbare waterlopen - op de gewone begroting dit jaar 12,5 miljoen euro voorzien. Om deze beschikbare middelen op een zinvolle manier te besteden werd vorig jaar het Urgentieprogramma Waterbeheersing 2003 - 2005 opgemaakt. De concrete realisaties in uitvoering van dit programma moeten de wateroverlast in Vlaanderen verminderen. Op deze wijze kan blijvend genvesteerd worden in de creatie van "Ruimte voor water", een basisprincipe van een gentegreerd waterbeleid. Tijdens de voorbije overstromingsperiode is ten andere gebleken dat daar waar voldoende wachtbekkens en overstromingsgebieden aanwezig zijn, de kans op wateroverlast verminderd wordt. Zo is Dendermonde gespaard gebleven dankzij de recente wachtbekkens op de Vondelbeek en de Steenbeek en Wetteren dankzij het wachtbekken op de Molenbeek.

Realisaties 2003 - 2005
Dijle - Zenne
Het Urgentieprogramma Waterbeheersing 2003 - 2005 voorziet de realisatie van tientallen nieuwe wachtbekkens en overstromingsgebieden in onder meer de valleien van de Dijle, de Zenne, de Woluwe, de Zuunbeek en de Barebeek. Nog dit jaar wordt gestart met de verdere creatie van een 50 hectare groot wachtbekken in Egenhoven. Dat wachtbekken moet ongewenste overstromingen van de Dijle tegen gaan en dus de stad Leuven voor wateroverlast behoeden. Rond de Zenne zijn er overstromingszones voorzien in Halle (7 hectare) en Beersel/Lot (20 hectare).

Dommel - Jeker - Voer - Marke
In Overpelt wordt extra buffering uitgebouwd om het bestaande wachtbekken van de Dommel uit te breiden. In Lauw komt er een wachtbekken en een overstromingszone om de Jeker buiten zijn oevers te laten treden zonder voor wateroverlast te zorgen voor de omwonenden. Voeren krijgt een overstromingszone om de overlast van de Voer te beperken.
Ook de Mark in het Antwerpse Maasbekken krijgt een overstromingszone.

Leie - Bovenschelde - Benedenschelde
In de Kalkenmeersen wordt de overlast van de Kalkenvaart tegen gegaan. In de valleien van de Zwalm en de Maarkebeek komen telkens zes wachtbekkens. Op de Molenbeek stroomopwaarts van Wetteren komen er meer wachtbekkens. Ter bescherming van Londerzeel wordt een bijkomend overstromingsgebied aangelegd.

Dender
Om de onbevaarbare waterlopen in het Denderbekken in goede banen te leiden worden ook daar een 10-tal wachtbekkens en overstromingszones gerealiseerd in onder meer Herzele, Erpe-Mere, Aalst, Galmaarden en Herne.

Ijzer - Brugse Polders
In Vleteren wordt de overstromingszone rond de Poperingevaart afgebakend. In de  omgeving van Brugge en in Oostkamp zijn overstromingszones gepland binnen het bekken van de Brugse Polders.

Nog dit jaar wordt daarenboven 12.5 miljoen euro besteed aan de aanpassing en versteviging van reeds bestaande infrastructuur, worden wachtbekkens en dijken verstevigd, verhoogd of vergroot.. Dat is onder meer het geval voor het wachtbekken van Ieper en de wachtkom in Bredene en voor de pompstations in onder meer Vinderhoutem en Waarschoot.

info: Ann Bats, woordvoerder van minister Dua
tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be