06/05/2022

2.500 grootste (industriële) Vlaamse elektriciteitsverbruikers worden verplicht zonnepanelen te plaatsen

zonnepanelen_op_dak2
Terug naar artikeloverzicht

Vlaanderen wil de afhankelijkheid van Russisch gas sneller terugdringen en de uitrol van hernieuwbare energie versnellen. Daarom beslist de Vlaamse Regering vandaag op voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir om grote industriële elektriciteitsverbruikers – zo’n 2.500 ondernemingen - te verplichten om tegen juli 2025 zonnepanelen te installeren op een minimum deel van hun dakoppervlakte. Ook voor overheidsgebouwen wordt de lat hoger gelegd.

“Als we willen afstappen van gas en onze energieafhankelijkheid van onder meer Rusland, moeten we meer investeren in groene energie, zoals zonne-energie. Ondanks het feit dat heel veel ondernemingen al investeerden in hernieuwbare energie, blijft er nog een groot potentieel onbenut op de daken van onze gebouwen. Daarom kiezen we ervoor om na jaren van financiële aanmoediging de achtergebleven eigenaars van grote gebouwen te verplichten hun verantwoordelijkheid op te nemen”, zegt minister Zuhal Demir. “Het is de enige manier om versneld onze onafhankelijkheid van gas kunnen bereiken. En voor de bedrijven zelf is het een rendabele investering.”

700 overheidsgebouwen

Vanaf 2025 zullen grote elektriciteitsafnemers – zo’n 2.500 -  die op jaarbasis 1.000 MegaWattuur (MWh) of meer elektriciteit van het net afnemen, in principe een deel van die stroom op het eigen dak moeten produceren, met zonnepanelen. Voor 700 overheidsgebouwen wordt deze grens aangescherpt tot 500 MWh per jaar. “We raden zelfs aan om meteen ruimer te gaan en voor grotere toekomstgerichte installaties te gaan”, aldus Zuhal Demir.

Vlaanderen in Europese top hernieuwbare energie

Vlaanderen staat op dit moment al in de top vier van Europa als het gaat om windturbines op land en als het gaat over zonne-energie per inwoner is ze zelfs de derde beste presteerder van Europa. Met deze bijkomende maatregel wil Vlaanderen haar koppositie verder blijven spelen.

 

 

Bron: Zuhal Demir - Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme © 2021 N-VA, Koningsstraat 47 bus 6, 1000 Brussel