19/10/2006

20% energiebesparing tegen 2020: de Europese Commissie maakt haar actieplan voor energie-efficintie bekend

Terug naar artikeloverzicht

Het actieplan voor energie-efficintie dat vandaag door de Europese Commissie is voorgesteld, is van essentieel belang om het hoofd te bieden aan de nooit eerder geziene energie-uitdagingen waarmee de EU wordt geconfronteerd. Het plan bevat een pakket prioritaire maatregelen die betrekking hebben op een breed gamma aan kosteneffectieve initiatieven op het gebied van energie-efficintie, zoals acties om energieverbruikende toestellen, gebouwen, vervoer en de opwekking van energie efficinter te maken. Het voorstel omvat strikte nieuwe normen inzake energie-efficintie, de bevordering van energiediensten en specifieke financieringsmechanismen om energie-efficintere producten te ondersteunen. De Commissie zal bovendien een convenant met burgemeesters van de 20 30 meest baanbrekende steden van Europa oprichten en een voorstel doen voor een internationale overeenkomst op het vlak van energie-efficintie. In totaal worden meer dan 75 maatregelen voorgesteld.

"De Europeanen moeten energie besparen. Europa verspilt minstens 20% van de energie die het verbruikt. Door energie te besparen helpt Europa de klimaatverandering te bestrijden, zijn stijgende consumptie een halt toe te roepen en zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen die van buiten de grenzen van de Unie worden ingevoerd te verminderen", aldus Commissaris voor energie Piebalgs. "Efficint omgaan met energie is van cruciaal belang voor Europa. Als we nu actie ondernemen kunnen we tegen 2020 de directe kosten van ons energieverbruik met meer dan 100 miljard euro per jaar doen dalen en worden jaarlijks ongeveer 780 miljoen ton CO2-emissies voorkomen".

Het actieplan, dat in de loop van de komende zes jaar zal worden uitgevoerd, is een reactie op de dringende oproep voor een realistische strategie inzake energie-efficintie, die de staats- en regeringshoofden tijdens de Europese voorjaarstop van dit jaar hebben gedaan. In het plan wordt het belang benadrukt van minimale prestatienormen inzake energie-efficintie voor een breed gamma aan toestellen en apparaten (van huishoudelijke toestellen, zoals koelkasten en airconditioners, tot industrile pompen en ventilatoren), gebouwen en energiediensten. In combinatie met prestatiebeoordelingen en etiketteringsregels vormen minimale prestatienormen een krachtig instrument om inefficinte producten van de markt te verwijderen, om consumenten informatie te geven over de meeste efficinte producten en om de markt zodanig te hervormen dat hij energie-efficinter wordt. Er zullen minimale prestatie-eisen voor nieuwe en gerenoveerde gebouwen worden opgesteld. Huizen die zeer weinig energie gebruiken (of passieve huizen) worden aangemoedigd.

In het plan wordt benadrukt dat het energieverlies bij de opwekking, transmissie en distributie van elektriciteit aanzienlijk kan worden verminderd. Het actieplan bevat gerichte instrumenten om de efficintie van nieuwe en bestaande opwekkingscapaciteit te verbeteren en om transmissie- en distributieverliezen te beperken.

Er is een uitgebreide reeks maatregelen ter verbetering van de energie-efficintie op het gebied van vervoer voorgesteld. Volgens het plan kan met name energie worden bespaard door de brandstofefficintie van auto's te verbeteren, door de markt voor schonere voertuigen te ontwikkelen, door er op toe te zien dat voertuigen met de juiste bandenspanning rijden en door de efficintie van stadsvervoersnetwerken, spoorwegen, maritiem vervoer en luchtvaart te verbeteren. In het plan wordt erkend dat het belangrijk is een gedragswijziging op vervoersgebied tot stand te brengen.

In het actieplan wordt ook de klemtoon gelegd op het belang van passende en kostenreflecterende prijssignalen om de energie-efficintie en de economische prestaties in het algemeen te verbeteren.

Het plan bevat ook een aantal aanvullende voorstellen om mensen bewuster te maken van energie-efficintie, zoals maatregelen op het gebied van onderwijs en opleiding. Ten slotte benadrukt het plan dat de problemen op het gebied van energie-efficintie dringend op mondiaal niveau moeten worden aangepakt, via internationale partnerschappen.

Als het actieplan voor energie-efficintie volledig wordt uitgevoerd, zal het concurrentievermogen van de Unie toenemen, de levensstandaard van de EU-burgers verbeteren, de werkgelegenheid stijgen en de uitvoer van nieuwe energie-efficinte technologie toenemen. Op individueel niveau kunnen wij door kleine wijzigingen in ons energieconsumptiepatroon geld besparen, het milieu beschermen en een bijdrage leveren tot de gemeenschappelijke Europese doelstellingen.

Nadere informatie over het actieplan vindt u op: