27/06/2003

1,9 miljoen euro voor pittoresk, groen Opitter en Tongerlo

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Landbouw en Ontwikkelingssamenwerking Ludo SANNEN trekt de Vlaamse regering, onder voorbehoud van technisch nazicht, 1,92 miljoen euro uit voor meer groen, pleintjes en een versterking van het dorpsleven in en rond Opitter.

Het inrichtingsproject houdt onder meer de restauratie in van het molenwerk en -rad van de Kasteelmolen in het park Itterdal en de verbeterde inrichting van de Pollismolen. Samen met de stad Bree wordt de leefbaarheid van de dorpskernen Opitter en Tongerlo versterkt. Dat zal gebeuren door het aanleggen van pleintjes en fietspaden, het aantrekkelijker en toegankelijker maken van de dorpskernen en het herwaarderen van de cultuurhistorische identiteit. Ook wordt werk gemaakt van een veiliger verkeerssituatie. De pleinen en dorpskernen zullen tevens beter verbonden worden met de startplaatsen van wandelroutes in de buurt. Het gaat onder meer om de verbinding tussen het park Itterdal en de Pollismolen, de verbinding tussen de Pollismolen en het wandelgebied Solterheide, de verbinding tussen het plein De Wissel in Opitter en de Zuid-Willemsvaart.

Het inrichtingsproject kost 2,7 miljoen euro. De Vlaamse regering neemt 1,9 miljoen euro voor haar rekening. De rest wordt betaald door Bree, Maaseik en de provincie Limburg.

Een paar voorbeelden van de geplande herinrichting:

Inrichting plein de Wissel

De Wissel ligt op een kruispunt van twee belangrijke structuren: de gewestweg N721 en de groene vinger van de Itterbeek. De Wissel vormt de kern van Opitter. Het uitgangspunt is het creren van een aangenaam, groen plein voor de bewoners met ruimte voor openbare manifestaties. Het plein krijgt de uitstraling van een herkenbaar dorpsplein met een centrale startplaats, met een degelijk en herkenbaar informatie- en rustpunt, vanwaar de inwoners en toeristen de diverse bestaande en nieuwe wandel- en fietsmogelijkheden in de streek kunnen verkennen.

Inrichting park Itterdal

Het park Itterdal is een voormalig kasteelpark, gelegen
in het centrum van Opitter. Het is een openbaar park. De herinrichting van het park gebeurt met aandacht voor:

  • de versterking van de natuurwaarden
  • de uitbouw van het educatieve luik
  • de recreatieve inrichting in een ruimer kader

Het park is momenteel slecht zichtbaar en dit zorgt voor een gevoel van onveiligheid. Daarom zullen de verschillende toegangen herkenbaar en uniform worden ingericht. Ook het schermgroen wordt gedeeltelijk verwijderd en opgesnoeid om de zichtbaarheid naar het park te vergroten. De infrastructuur rond de cafetaria wordt verder uitgebouwd met een ruim terras met overzicht
over het park en in de onmiddellijke omgeving een speeltuin. Langs het park, aan het kerkhof, is een akker die op het gewestplan is aangeduid als parkgebied. Deze akker wordt aangekocht en beplant met inheems loofhout.
Hier komt ook een speelruimte voor de nieuwe verkaveling.

Inrichting de Pollismolen

De Pollismolen is een natuurgebied met een bosmuseum, een gerestaureerde watermolen, een biotuin, een herberg met een authentieke oven en een boeiend bosleerpad voor jonge kinderen. De toegang naar de Pollismolen moet een
uitnodigend en herkenbaar karakter krijgen. De hoogstam- boomgaard wordt toegankelijk voor het publiek en voorzien van naamplaatjes.

Educatief reservaat Vlasroterbeek

De Vlasroterbeek ontspringt op de Steenberg en daalt meanderend de steilrand af. Over een korte afstand bevat ze alle typische elementen van een beekvallei. Aangezien er een scholengemeenschap vlakbij is, kan deze vallei als educatief reservaat gebruikt worden voor de lessen aardrijkskunde en biologie.

Inrichting dorpsplein Tongerlo

Het dorpsplein en enkele omringende huizen in het centrum van Tongerlo vertonen tekenen van verval. Het historische en landelijke karakter van Tongerlo moet bewaard blijven. Daarom is het dorpsplein aan een opwaardering toe. Het plein wordt opgevat als n groot plein waarbinnen het trac van de weg vervat zit. Belangrijk is dat het plein uitnodigt voor ontmoetingen en rustpauzes.


persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen
tel. : 02 553 27 12
e-mail : persdienst.sannen@vlaanderen.be