08/10/2018

18 scholen ontvangen Groene Vlag van Eco-Schools van minister Schauvliege

Back to article overview

Vrijdag 5 oktober heeft Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege aan 18 Vlaamse MOS-scholen de Groene Vlag van Eco-Schools overhandigd. Dat is een internationaal kwaliteitslabel voor duurzame scholen. Wereldwijd werden al 51.000 Groene Vlaggen uitgereikt aan scholen uit 67 landen. Om de Groene Vlag te kunnen behalen, moeten scholen voldoen aan zeven succesfactoren die zijn afgesproken op internationaal niveau en gecoördineerd worden door de Foundation for Environmental Education (FEE). Drie programma’s van de FEE leiden tot het behalen van een vlag nl. de Groene Sleutel voor hotels en vakantieverblijven, de Blauwe Vlag voor vijvers en havens en de Groene Vlag voor scholen. 

MOS, een samenwerking van het Vlaams Departement Omgeving met de vijf Vlaamse provincies en de VGC, reserveert de Groene Vlag voor Vlaamse scholen die gedurende twee schooljaren rond het thema duurzaamheid aan de slag gaan. ECO-Schools werken op die manier ook aan de SDG’s of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die de Verenigde Naties in 2015 bepaalde. Wereldwijd werken landen aan die doelstellingen om duurzaamheid een krachtige plek op de agenda te geven. ECO-Schools werken stap voor stap aan één of meerdere thema’s zoals bijvoorbeeld duurzame voeding, water, wereldburgerschap, enz. Ze leren dat die thema’s niet los staan van elkaar, maar elkaar beïnvloeden. Afval kan in het water belanden en zo bijvoorbeeld de ‘plastic soup’ op zee vergroten.

Vijf Limburgse, zeven Oost-Vlaamse, één West-Vlaamse, twee Antwerpse, één Vlaams-Brabantse en twee Brusselse scholen mogen zich ambassadeur noemen op het vlak van duurzaamheid en ontvangen daarvoor dit jaar de Groene Vlag. De tien basis- en acht secundaire scholen zetten zich actief in om duurzaam denken en handelen centraal te stellen in het hele schoolleven  (overzicht scholen onderaan). Het Eco-School label is twee jaar geldig. Een school kan daarna opnieuw het label behalen als de volledige procedure van twee schooljaren succesvol doorlopen wordt.  

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege: “MOS-scholen zijn al straffe en duurzame scholen. De MOS-scholen die er bovendien nog in slagen een internationale erkenning te verwerven als Eco-School, blinken uit in milieuzorg en duurzaamheid. Proficiat aan de 18 scholen die dit jaar de Groene Vlag behaalden.”

Scholen die in 2018 de Groene Vlag van Eco-schools behaalden

Limburg

Freinetschool ’T Schommelbootje uit Alken (basisschool)
Provinciaal Instituut Lommel (PROVIL) (secundair onderwijs)
Provinciaal Instituut Lommel (PROVIL-ION individueel onderwijs) (buitengewoon beroeps secundair onderwijs)
Biotechnicum uit Bocholt (secundaire school)
GO! De Reinpad uit Genk (basisschool)

Oost-Vlaanderen

Vrije basisschool De Parel uit Heusden
GO! Leefschool ’t Veertje uit Hamme (basisschool)
GO! De Handelsschool uit Aalst (secundaire school)
Sint-Jozefscollege uit Aalst (secundaire school)
Ervaringsgerichte school ‘De Sterrebloem’ uit Meigem (basisschool)
Buitengewoon basisonderwijs Sint-Lodewijk uit Kwatrecht
Onze-Lieve-Vrouw Presentatie uit Sint-Niklaas (secundaire school)

Vlaams-Brabant

Gemeentelijke basisschool Dworp

Antwerpen

Sint-Jan Berchmansinstituut Middenschool uit Puurs (secundaire school)
Stedelijke basisschool  De Wereldreiziger uit Antwerpen

West-Vlaanderen

Sint-Rembert Middenschool uit Torhout (secundaire school)

Brussel

GO! De Stadsmus uit Oudergem (basisschool)
Sint-Jozefsschool uit Sint-Lambrechts-Woluwe (basisschool)

 

Bron: Departement Omgeving, Vlaamse Overheid