25/05/2007

18 miljoen investering in energie-efficinte warmtekrachtkoppeling-centrale voor Umicore en Cumerio in Olen

Terug naar artikeloverzicht

Umicore en Cumerio hebben een akkoord ondertekend over de bouw door Umicore van een nieuwe warmtekrachtkoppeling-centrale (WKK-centrale) in het kader van de energievoorziening van de naast elkaar gelegen vestigingen van beide bedrijven in Olen, Belgi. De nieuwe installatie zal de huidige vervangen die verouderd is en niet langer voldoet aan de noden op het vlak van energie van beide bedrijven.

De installatie is eigendom van Umicore en zal door deze worden uitgebaat. Tegelijk is er een akkoord met Cumerio over een prefinanciering van de lange-termijn afname van stoom.

Deze investering zal leiden tot een verbetering van ongeveer 10% van de energieefficintie. De nieuwe investering zorgt daarenboven voor een verdere verbetering van de CO2-uitstoot, bovenop de vermindering die vroeger reeds met de overheid werd overeengekomen.

Warmtekrachtkoppeling (WKK) verwijst naar het gebruik van een krachtcentrale om gelijktijdig stroom op te wekken en de resterende hitte om te zetten in bruikbare energie (meestal in de vorm van stoom). Het opvangen van de resterende hitte laat een meer efficint gebruik van energie toe in vergelijking met conventionele krachtcentrales.

De nieuwe hoog-geautomatiseerde installatie zal naar verwachting in januari 2009 operationeel worden, en vertegenwoordigt een totale investering van om en bij 18 miljoen.

Bron : Persbericht Umicore en Cumerio

________________________

Extra info :