18/07/2008

1,8 miljoen euro voor sanering van vervuild bedrijventerrein Balmatt in Mol

Terug naar artikeloverzicht

Vlaamse Regering voorziet geld voor asbestverwijdering en sloop

Op initiatief van Vlaams minister van Ruimtelijke ordening Dirk VAN MECHELEN, voorziet de Vlaamse Regering 1,8 miljoen euro voor de sanering van het zwaar vervuilde industrieterrein Balmatt in Mol. De subsidie wordt toegewezen aan Site-Ontwikkeling Vlaanderen (SOV), dat zal instaan voor de saneringswerken. Met de beslissing forceert de minister eindelijk een oplossing voor het al lang aanslepende Balmatt-dossier.

De activiteiten van J.M. Balmatt Industries nv in Mol gaan al terug tot 1923. De jarenlange productie van asbesthoudende bouwmaterialen heeft ertoe geleid dat de site historisch zwaar verontreinigd is. De Vlaamse Regering nam twee jaar geleden al een aantal beslissingen om de terreinen van Balmatt, dat in 1998 failliet ging, te saneren. De 6,2 ha grote bedrijfssite wordt grotendeels ingenomen door verlaten gebouwen en productiehallen, waarin asbest in verschillende vormen aanwezig is. Ook het terrein zelf is vervuild met asbest, zware metalen, minerale olin, tolueenhoudende verven, e.d.

Asbestverwijdering

Site-Ontwikkeling Vlaanderen nv (SOV), een dochteronderneming van de Vlaamse Milieuholding, kreeg de opdracht om samen met OVAM het terrein en de gebouwen op te ruimen. SOV staat in voor de verwerving van het terrein en de asbestverwijdering, alsook de sloop van de productie- en voorraadhallen en de ontwikkeling van de site. OVAM staat in voor de ambtshalve bodemsanering.

Op dit ogenblik zijn de saneringswerken al volop aan de gang. De gebouwen en machines waarin vroeger asbestcement werd gemengd en klaargemaakt, worden na reiniging volledig ontmanteld. Deze werkzaamheden lopen in principe nog verder tot september 2008. De eigenlijke sloop en opkuis van het terrein staat gepland in het najaar. "Dankzij deze subsidie van 1,8 miljoen euro zullen we van deze historische last definitief verlost zijn, en krijgen nieuwe ontwikkelingen alle kansen", beklemtoont Van Mechelen.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering