06/05/2011

13% van Vlaamse bodem afgedicht

Terug naar artikeloverzicht

Het nieuwe MIRA-onderzoeksrapport “Bodemafdichting” actualiseert de gegevens over bodemafdichting in Vlaanderen. Dit omvat het vervolledigen van zowel de tijdsreeks bruto-bebouwing (1990-2009) als de bodemafdichtingskaart van Vlaanderen met de ontbrekende kaartbladen in Antwerpen en Limburg.

 De bruto-bebouwing geeft het aantal hectaren waarin minstens één element van bebouwing voorkomt: huizen, appartementen, handels- en industriegebouwen, etc. Tussen 1990 en 2009 nam de bruto-bebouwing in Vlaanderen toe met 3,2%, hoofdzakelijk in de nabijheid van bestaande bebouwing.

Om voor heel Vlaanderen het aandeel verharde oppervlakte in te schatten, is een bodemafdichtingskaart opgemaakt. Deze kaart geeft de bodemafdichting per km² weer. Voorbeelden van afdichting zijn bebouwing maar ook parkings, wegen en het spoor- en waterwegennet. De Vlaamse bodem is voor 13% afgedicht. Hoge afdichtingspercentages komen voor in de Vlaamse Ruit (Gent, Antwerpen, Leuven, Brussel), langs transportassen (E17, E40, E314, E313, Albertkanaal, etc.) en langs de kustlijn. De Westhoek, Zuid-Limburg en het Meetjesland zijn gebieden met een relatief laag afdichtingspercentage.

De moeilijk omkeerbare afdichting van de Vlaamse bodem heeft verschillende ongunstige gevolgen, niet alleen voor de plaats zelf, maar ook voor de omliggende terreinen. Mogelijke gevolgen zijn overstromingen, watergebrek in diepere grondlagen, verlies van bodemfuncties en versnippering.

Onderzoeksrapport Thema Bodemafdichting (PDF - 1,8MB)

Bron : VMM