22/11/2006

1.000ste fotovoltasche installatie erkend door de VREG

Terug naar artikeloverzicht

Nieuw ondersteuningssysteem voor groene stroom uit zonne-energie werkt!

Vlaanderen kan uitgroeien tot een toonaangevende regio inzake de ontwikkeling en productie van zonnepanelen

Vandaag werd door de VREG de 1.000ste fotovoltasche installatie erkend in het kader van het groenestroomcertificatensysteem: het is een 3kW-installatie van een particulier in Tremelo. De VREG stelt vast dat vooral in 2006 er een sterke toename is van aanvragen voor groenestroomcertificaten voor PV-installaties, en dit zowel van particulieren als van bedrijven. Dit hangt samen met de gewijzigde steunprincipes, genitieerd door minister Peeters sinds 1 januari 2006, waarbij de bouwheer voor de initile investering minder, maar voor de productie van stroom meer steun ontvangt. Het netto resultaat is een snellere terugverdientermijn van de installatie.

Op initiatief van minister Peeters wordt sinds 1 januari 2006 de opwekking van groene stroom uit zonne-energie sterker gestimuleerd met groenestroomcertificaten. Zoals dat ook van toepassing is voor groene stroom uit wind, water of biomassa. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een veel snellere aangroei is van het aantal aanvragen voor fotovoltasche of PV-installaties.

Zowel bij de particulieren als de bedrijven is deze positieve evolutie vast te stellen. De Vlaamse Energie Regulator (VREG) heeft net de 1.000ste PV-installatie erkend, een 3kW-installatie. 

Ter illustratie, wat zijn de effecten van het steunsysteem. Een standaard installatie op een woonhuis van 25 m2, kostprijs 18.000 euro (inclusief plaatsing en BTW), produceert 2 megawattuur per jaar. In het nieuwe systeem wordt de minimumprijs voor een certificaat voor zonne-energie 450 euro per megawattuur. Men ontvangt dus 900 euro per jaar en dit 20 jaar lang, wat dus kan oplopen tot 18.000 euro. Met het nieuwe systeem wordt dus het duurzaam gebruik van de installatie ondersteund.
Naast de opbrengst van de certificaten is er als overgangsmaatregel tot en met 2007 een subsidie van 10% en een continue fiscale aftrekmogelijkheid die extra interessant is bij renovatiewerken. Voor nieuwbouw betekent dit 620 euro, voor renovatie 732 euro. De federale overheid heeft aangekondigd dat dit plafond zal verhoogd worden.

Door de integratie van zonne-energie in het groenestroomcertificatensysteem zijn volgens minister Kris Peeters ook nog andere voordelen gecreerd.

Het is een extra stimulans voor het goed installeren van een systeem. Hoe meer zon men opvangt, hoe meer energie, en dus hoe meer opbrengst via de certificaten.

Diverse jaren was het zo dat de subsidies na enkele maanden telkens uitgeput waren. Om het stop-and-go effect te vermijden en de groeitrend te behouden, werd op vraag van en in overleg met de sector dit nieuw ondersteuningssysteem uitgewerkt voor installaties geplaatst en in dienst genomen vanaf 1 januari 2006. Door de continue instapmogelijkheid in het certificatensysteem, kunnen de aanvragen voor de installatie van nieuwe zonnepanelen ook continu verlopen. Dit lijkt vanuit bedrijfseconomisch en personeelsstandpunt een betere zaak voor installateurs dan telkens het eerste half jaar in overdrive te moeten werken.

Met het nieuwe systeem kunnen ook belangrijke, nieuwe doelgroepen worden bereikt. Vroeger kwamen ondernemingen niet in aanmerking, wegens een maximaal plafond qua genstalleerd vermogen bij het subsidiesysteem. Via de certificaten is dit nu wel het geval, hoe meer groene stroom geproduceerd wordt, hoe interessanter het wordt. De stijgende interesse geldt ook voor andere gebouwen met grote oppervlaktes zoals ziekenhuizen, winkelcentra en scholen. Het extra milieuvoordeel is dat het bij deze doelgroepen om veel grotere installaties gaat, van 500 tot 1000 m2.

Behalve goed voor het milieu, is dit ook goed voor de producenten van zonnepanelen en de installateurs. Er wordt dan ook een informatieverspreiding voorzien naar de nieuwe doelgroep van bedrijven.

De aanpak om de geproduceerde elektriciteit te vergoeden, is een aanpak die door de Europese sectorfederatie wordt verkozen als meest optimaal ondersteuningsmechanisme. Het Vlaams ondersteuningsbeleid voor fotovoltasche zonnepanelen mag in een Europese context als vooraanstaand worden beschouwd.

De wereldmarkt voor PV-productie wordt gedomineerd door Japan, met een marktaandeel van bijna 50%. Europa volgt als tweede met een marktaandeel van ca 25%. Het leeuwendeel van de productie is sterk geconcentreerd maar in tegenstelling tot de windturbinemarkt, waar de laatste jaren een consolidatie door multinationale spelers plaatsvindt, is in de huidige PV-markt nog ruimte voor nieuwkomers. In het bijzonder in Europa is een sterke dynamiek aanwezig en breiden verschillende bedrijven hun productiecapaciteit op korte termijn uit. Ook in Vlaanderen zijn groeibedrijven in dit domein actief.

"Vlaanderen heeft heel wat potentieel om uit te groeien tot een toonaangevende regio inzake de ontwikkeling en productie van zonnepanelen. De troeven zijn:

  • een wereldvermaard kenniscentrum inzake zonnecellen (IMEC)
  • een operationele producent die actief is op de Europese markt (nv Photovoltech)
  • een interessant ondersteuningsmechanisme dat jaarlijks een belangrijke groei op de lokale Vlaamse markt kan mogelijk maken,", besluit minister Peeters.

Bron : Persbericht van Vlaams Minister van Energie Kris Peeters