30/06/2004

1.000.000 euro subsidies voor milieu- en natuurverenigingen

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams leefmilieuminister Jef Tavernier (Groen!) maakt 1.000.000 euro vrij voor verenigingen die projecten uitvoeren ten voordele van een duurzaam lokaal milieubeleid. "Ik wil op een structurele basis projectsubsidies geven aan milieu- en natuurverenigingen," zegt de groene minister. "Dankzij deze subsidies kunnen de verenigingen de locale besturen bijstaan.
Zo komen er Speelbossen in Vlaamse gemeenten, wordt de fiets gepromoot voor het woon-werkverkeer en kunnen kandidaat-bouwers straks berekenen hoeveel een milieuvriendelijke woning hen kan kosten. Kortom, deze subsidies zijn goed voor het milieu n voor de mens."

Verschillende verenigingen zijn bereid om samen met gemeenten te werken aan een betere leefomgeving. De Vlaamse leefmilieuminister beslist nu om deze initiatieven financieel te ondersteunen. Zo zal, vanaf september 2004, de Vereniging voor Bos in Vlaanderen vzw 8 gemeenten begeleiden bij het realiseren en inrichten van Speelbossen. Velt vzw zal in Genk en in Sint-Truiden een ecologisch moestuincomplex aanleggen om burgers te stimuleren ecologisch te tuinieren. Autopia vzw, tenslotte, zal tien middelgrote steden en gemeenten ondersteunen bij het opzetten van autodeelsystemen.

Minister Tavernier trekt ook geld uit voor een aantal projecten die de burger warm maken voor een beter milieu. Zo zal Dialoog vzw een rekenmodel ontwikkelen waarmee de particulier zelf als bouwer of verbouwer de milieuwinst en de financile impact van milieuvriendelijke bouw- en verbouwingrepen kan berekenen. Het model zal aangeboden worden op de website van de vereniging. WWF Vlaanderen vzw zal via een virtuele reis naar Kameroen jongeren warm maken voor een meer sociale en milieubewuste levensstijl.

Tot slot worden ook projecten gericht op het behoud of de verbetering van de natuur- en milieukwaliteit geselecteerd. De Nationale Boomgaarden Stichting vzw zal priv eigenaars van waardevolle kleine landschapselementen (KLE's) - zoals bijvoorbeeld hoogstamboomgaarden - helpen deze te onderhouden.
Gebrek aan onderhoud is immers de voornaamste reden voor het verdwijnen ervan. Bij afloop van het project zou Vlaanderen een pak "KLE-experten" en "KLE's" rijker moeten zijn.
De Bond Beter Leefmilieu vzw krijgt subsidies om de fiets als woon-werk vervoersmiddel te promoten. De bedoeling is om samen met alle werkenden de afstand tot de maan te halen per fiets. Via sponsoring van de fietskilometers worden Vlaamse bosbouwprojecten gesteund.

info : Ron Hermans, woordvoerder van minister Tavernier
tel. : (02) 553 27 12
e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be

Bron : persdienst Vlaamse regering