29/04/2013

100 Vlaamse toeristische ondernemingen verdienen Groene Sleutel

Back to article overview

 

Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reiken vandaag in Sandton Grand Hotel Reylof een 'Groene Sleutel' uit aan 100 toeristische ondernemingen. 19 daarvan ontvangen het kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke logies, attracties en meetinglocaties voor de eerste keer. Het internationale label is een erkenning voor de extra inspanningen die de ondernemingen leveren om bijvoorbeeld water en energie te sparen.

100 groene logies en attracties

Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reiken De Groene Sleutels voor het zevende jaar op rij uit. 10 campings, 26 jeugdverblijven, 27 hotels, 11 gastenkamers, 10 attracties, 13 meetinglocaties, 2 vakantiewoningen en 1 vakantiecentrum zijn bij de gelukkigen. In het totaal 100 groene logies en attracties en dat zijn er elf meer dan vorig jaar.

Jaarlijkse onafhankelijke controle

Deelnemende ondernemingen krijgen de ‘Groene Sleutel’ niet zomaar. Dat stelde de Nederlandse Consumentenbond vast na onderzoek van de waarde van 5 toeristische ecolabels. Enkel De Groene Sleutel doorstond de test.

De laureaten moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit. Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en sorteren hun afval en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud, voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit. Bovendien moeten ze elk jaar opnieuw aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en de toeristische sector kent het label toe.       

Uit een recente enquête van Ipsos blijkt dat het milieubewustzijn van de Vlamingen groeit, maar dat de ecologische reflex minder sterk is bij het kiezen van een reis. “Toch kan je ook tijdens je vakantie je steentje bijdragen door te kiezen voor een hotel of camping dicht bij huis en met een Groene Sleutel. Zo weet je zeker dat je vakantieplek respectvol omgaat met de leefomgeving,” vertelt Kris Van Rossem van Bond Beter Leefmilieu.

Sandton Grand Hotel Reylof

Sandton Grand Hotel Reylof deed aanzienlijke inspanningen om de Groene Sleutel te halen. Zo installeerden zij bijvoorbeeld als een van de weinige hotels in België een micro-warmtekrachtkoppeling (WKK): zij produceren hun eigen elektriciteit met een gasmotor en gebruiken de restwarmte om hun sanitair water te verwarmen. Met een uniek systeem slaan ze de opgewekte warmte op in kaarsvet dat met kwarts en koolstof verrijkt is.

“Bij de exploitatie van een hotel letten op duurzaamheid is niet eenvoudig en al helemaal niet als het hotel deels als monument en deels als stadsgezicht beschermd is. Zo vreesden we dat energiezuinige verlichting met spaar- en ledlampen niet zou passen bij het historische karakter van het gebouw, maar het resultaat is sfeervol en beter dan verwacht,” verklaart Duco Heijbroek, General Manager van Sandton Grand Hotel Reylof.

Internationaal ecolabel

De Groene Sleutel maakt deel uit van het 'Green Key'-programma, het internationale ecolabel dat uitgaat van de Foundation for Environmental Education (FEE). In 41 landen ontvingen meer dan 2100 ondernemingen de ‘Green Key’. Bond Beter Leefmilieu (BBL) beheert de Groene Sleutel in Vlaanderen met steun van Toerisme Vlaanderen. Met het label willen BBL en Toerisme Vlaanderen toeristische ondernemers aanmoedigen om zo duurzaam mogelijk te werken.

Bekijk alle laureaten en cijfers van de Groene Sleutels 2013.

De provincies Antwerpen is het sterkst vertegenwoordigd, met 38 laureaten. Oost Vlaanderen telt 24 Groene Sleutels, Vlaams-Brabant telt 8 laureaten, West-Vlaanderen 20 en Limburg heeft er 10.

Bron: Bond Beter Leefmilieu