08/05/2009

10 miljoen euro voor de ontwikkeling van milieu- en energietechnologie

Terug naar artikeloverzicht

Op initiatief van de minister voor Economie Patricia Ceysens en van minister voor Leefmilieu en Energie Hilde Crevits, is vandaag het Milieu- en energietechnologie Innovatie Platform 2 (MIP2) gelanceerd. Hiermee zullen bedrijven en onderzoeksinstellingen gestimuleerd worden om nieuwe, duurzame processen en materialen te ontwikkelen volgens de Cradle-to-Cradle filosofie. Daarnaast zal ingezet worden op duurzame energie en energie-efficintie. Voor deze tweede fase is 10 miljoen euro voor twee jaar voorzien.
 
Het MIP, het Milieu- en energietechnologie Innovatie Platform, werkt sinds 2005 aan het samenbrengen van bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheid, die in Vlaanderen actief zijn op het vlak van de ontwikkeling van milieu- en energietechnologie. Innovaties in de milieu- en energietechnologie zijn essentieel om toekomstige ambitieuze milieu-, energie- en klimaatdoelstellingen te realiseren op een slimme en kostenefficintie manier. Door de financiering van dit initiatief, wil de Vlaamse overheid de deelnemende bedrijven stimuleren duurzame technologie en producten te ontwikkelen die ook op de wereldmarkt kunnen scoren.
 
In deze tweede fase ligt de focus op volgende thema's.

  1. een duurzame materiaal- en procescycli volgens de Cradle-to-Cradle filosofie: MIP-2 beoogt dat Vlaamse bedrijven het voortouw nemen bij de ontwikkeling en toepassing van kennis en technologie i.f.v. de volgende doelstellingen:
    • 100% efficint gebruik van grondstoffen;
    • geen netto-emissies (water, lucht, bodem, afval);
    • zero waste in de productlevenscyclus (waarbij ook rekening wordt gehouden met het transport, enz...) m.a.w. "closing the cycle";
    • geen gebruik van toxische stoffen in producten.

  2. duurzame energie en energie-efficintie: De ondersteuning van technologien voor slimme energieopwekking is de meest aangewezen optie. Vanuit het energiebeleid is de komende jaren nood aan innovaties die zo energiezuinig mogelijk de energiebehoeften in gebouwen invullen. De beschikbare know-how moet worden versterkt.

    De valorisatie van energiebesparende en -zuinige technieken in Vlaanderen sluiten aan bij de activiteiten van volgende vier categorien van ondernemingen:
    • technische studiebureaus en ontwikkelaars van software voor het ontwerpen van energievoorzieningsinstallaties;
    • installatiebedrijven, leveranciers, producenten, aannemers (bv. WKK toepassingen);
    • energiebedrijven en -beheerders, havenbedrijven;
    • sectorvertegenwoordigingen van eindgebruikers uit industrie en tertiaire sector eventueel ook gemeenten.

Dit zal worden gerealiseerd door:

  • het ondersteunen en opzetten van innovatieprojecten, gericht op duurzaam materiaal- en energiegebruik;
  • het ondersteunen van bedrijven en sectoren in het opzetten van deze processen, het implementeren van nieuwe businessmodellen gebaseerd op duurzaam materiaal- en energiegebruik incl. restwarmtenetten, aangepaste regelgeving, enz...;
  • het ondersteunen van bedrijven rond gepaste certificatie, indien hier specifieke nood zou bestaan;
  • het helpen onderbouwen van een maatschappelijk draagvlak en de noodzakelijke sensibilisering bij bedrijven en sectoren rond duurzaam materiaal- en energiegebruik inclusief het uitvoeren van haalbaarheidstudies en verkennningstudies.

Minister Patricia Ceysens en Hilde Crevits besluiten: "Om dit te realiseren zal de Vlaamse overheid de MIP-2 activiteiten steunen met 10 miljoen euro de komende 2 jaar. Daarvan wordt 6 miljoen euro voor de onderzoeksinstellingen in het kader van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten voorzien. Voor haalbaarheidsstudies in het kader van het opzetten van gesloten cycli wordt in dezelfde periode een budget van 2,5 miljoen euro gereserveerd. Ondersteuning in O&O moet er voor zorgen dat Vlaanderen aan de wereldtop staat inzake milieu- en energietechnologie. Dit zal leiden tot duurzame jobcreatie."

Bron : Persmededeling van het kabinet van minister Hilde Crevits, Vlaams minister van openbare werken, energie, leefmilieu en natuur