04/09/2009

1 miljoen strategische investeringssteun aan duurzaam logistiek centrum in haven Zeebrugge

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van minister-president en Vlaams minister van Economie Kris PEETERS, kent de Vlaamse Regering in het kader van de strategische investeringssteun een subsidie toe van 1 miljoen aan een duurzaam logistiek centrum voor de behandeling van koffie in de haven van Zeebrugge.

Dit investeringsproject draagt bij tot een duurzame ontwikkeling van de Vlaamse economie. Dankzij de overheidssteun kan men bijkomend investeren in de apparatuur voor de filtering en sterilisatie van de lucht in de magazijnen. Hierdoor creert men optimale opslagcondities, die in de koffiesector uniek en baanbrekend zijn.

De NV Seabridge is een nieuw opgerichte middelgrote onderneming die deel uitmaakt van de Elfico groep, n van de belangrijkste Europese koffiehandelaars. Seabridge zal in de haven van Zeebrugge een logistiek centrum oprichten van bijna 20.000 m. Van daaruit zal men met de nieuwste technologien duurzame, logistieke diensten verzorgen voor de Europese koffie-industrie. Het betreft een totale investering van 21.702.113 .

Het strategische belang van dit dossier blijkt uit verschillende facetten. De activiteiten van Seabridge zullen op een CO2-neutrale wijze uitgevoerd worden, dankzij eigen groene stroomproductie. Dankzij de directe aansluiting op zee- en spoortransport zal de onderneming minder gebruik moeten maken van vrachtwagens voor de distributie van koffie naar de koffie-branderijen.

Met de vestiging van deze activiteiten wordt ook een versterking van profiel van de haven van Zeebrugge gerealiseerd op vlak van 'voeding' en kan Zeebrugge internationaal gepromoot worden als invoerhaven van koffie. Het sterk geautomatiseerde bedrijf zal tot een snelle realisatie van 14 FTE jobs leiden. Er zijn duidelijk groeimogelijkheden op vlak van de werkgelegenheid en men zal ook bijkomende afgeleide tewerkstelling tot stand brengen in de haven.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering