27/09/2010

“Elektromagnetische velden en gezondheid” - nieuwe editie

Terug naar artikeloverzicht

De nieuwe editie van de brochure “Elektromagnetische velden en gezondheid” gidst u door het “elektromagnetische landschap” in België.

Deze brochure geeft een globaal overzicht van de problematiek van elektromagnetische velden. Ze geeft toelichting bij de bestaande wetenschappelijke onzekerheden, beleidskeuzes en normering van gsm-masten, draadloze communicatietoepassingen en hoogspanningslijnen. Daarnaast wordt de lezer wegwijs gemaakt in het ‘labyrint’ van bevoegde administraties. Ten slotte geeft de brochure praktische tips voor het verstandig gebruik van ‘stralende’ apparaten zoals gsm, wifi, babyfoons of draadloze huistelefoons.

In 2009 is er een verschuiving gebeurd in de verdeling van de bevoegdheden. De normering van zendmasten, waaronder die voor mobiele telefonie, is nu de bevoegdheid van de gewesten. De normering van producten zoals gsm-toestellen, draadloze huistelefoons en wifi-routers blijft een federale bevoegdheid. Daarom heeft de dienst Risicobeheersing, in samenwerking met de gewestelijke administraties, de brochure aangepast. Naast een volledig vernieuwd hoofdstuk over de reglementering van zendmasten, vindt u in de brochure ook een antwoord op nieuwe veel gestelde vragen.

De brochure is beschikbaar bij de gemeentebesturen. Ze kan ook besteld worden bij het call center van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, tel. 02/524 97 97. De brochure wordt gepubliceerd in de drie landstalen: Nederlands, Frans en Duits. U kunt ze hier downloaden.

Bron : FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu