01/02/2016 - 00:00

Warmte uit het landschap van Klein-Brabant

Back to article overview

Op 15 december ondertekenden een aantal partners het charter ‘Warmte uit het landschap van Klein-Brabant’.

​​​​​Met de ondertekening engageren de partners zich om samen de mogelijkheden voor de uitvoering van het project 'Warmte uit het Landschap van Klein-Brabant' te onderzoeken. 'Warmte uit het Landschap' heeft de bedoeling om zoveel mogelijk bij te dragen aan een lokale en duurzame energievoorziening door hout, afkomstig uit het beheer van houtkanten, laanbomen, bos en natuur, te gebruiken voor de productie van warmte.  
 

De oorsprong

De ondertekening van het charter is het eindpunt van het ‘Living lab’-onderzoek dat het Steunpunt Ruimte ism de UGent uitvoerde over de mogelijkheden voor vernieuwende projecten van energietransitie in Klein-Brabant. In het Living Lab ontmoetten overheden, ondernemers, burgers en onderzoekers elkaar om samen na te denken over mogelijke innovatieve projecten. Inspiratie voor het project ‘Warmte uit Landschap van Klein-Brabant’ werd gevonden bij het project ‘Energieke houtkanten Bocholt’ van het Regionaal Landschap Lage Kempen. In Bocholt wordt de biomassa van houtkanten gebruikt voor de verwarming van een scholencampus. Het Living Lab-team maakte op basis van de resultaten van dat pilootproject een eerste berekening van de mogelijkheden voor verwarming door verbranding van houtige reststromen uit het landschap van Klein-Brabant.

De doelstellingen

‘Warmte uit het Landschap’ wil dus zoveel mogelijk bijdragen aan een lokale en duurzame energievoorziening door warmteproductie. Het project heeft niet alleen aandacht voor de nieuwe economische functie van landschapselementen zoals houtkanten, maar herwaardeert tegelijkertijd ook de landschappelijke en ecologische functie ervan. Door die combinatie van doelstellingen werkt het partnerschap aan een duurzamer agrarisch landschap en open ruimte in Klein-Brabant. Het project draagt ook bij aan de volgende doelstellingen: 
  • de uitvoering van het burgemeestersconvenant, dat de doelstelling heeft om de 20% CO2 reductiedoelstelling van de Europese Unie tegen 2020 te behalen en te overtreffen;
  • het verantwoord beheer en de mogelijke uitbreiding van landschapselementen;
  • het opzetten van een lokaal systeem van oogst, distributie en verwerking van de houtige reststromen dat economisch rendabel is en duurzaam op het vlak van milieu; bij verwarming door verbranding van lokaal en duurzaam geproduceerde houtsnippers is de netto uitstoot van broeikasgassen immers aanzienlijk lager dan wanneer gestookt wordt op fossiele brandstoffen; 
  • het inschakelen van de sociale economie en lokale agrarische economie;
  • het uitwerken van een educatief aanbod over het project voor lokale scholen en de inwoners van Klein-Brabant.

De organisatie

Het project is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten van Klein-Brabant, het Agrobeheercentrum ECO2, de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap Natuur en Bos, het Regionaal landschap Schelde-Durme, de provincie Antwerpen, Igemo, Natuurpunt, de VZW katholieke scholengemeenschap Bornem en Ilanga.
In de voorbereidingsfase van het project ‘Warmte uit het Landschap van Klein-Brabant’ worden de houtige reststromen die in de regio beschikbaar zijn geïnventariseerd, krijgt het project een juridische structuur en wordt een lokale agrobeheergroep opgestart. 
De ondertekening van het charter wordt georganiseerd door de VLM, dat met landinrichting ‘Schelde en Rupel een coördinerende rol speelt in de inrichting van de open ruimte in Klein-Brabant. Na de ondertekening van het charter neemt Ilanga de coördinatie van het project ‘Warmte uit het landschap van Klein-Brabant’ over van Living Labs. Het actieterrein van Ilanga is de realisatie van duurzame energieprojecten. 
 
Bron:  Vlaamse Landmaatschappij