10/30/2015 - 00:00

Vooral fruit, brood en groenten gaan verloren

Back to article overview

Gemiddeld gooit een Vlaming 18 tot 26 kg voedsel per jaar in de vuilnisbak. 29% daarvan is fruit en 23% van wat we als consument weggooien, bestaat uit brood en banket. Groenten vormen met 20% een derde belangrijke fractie die verloren gaat. Om het voedselverlies een halt toe te roepen, roept het beleidsdomein Leefmilieu, Natuur en Energie in november Vlamingen op zo weinig mogelijk voedsel in de vuilnisbak te gooien. Ga de uitdaging aan en schrijf je in via de website www.30dagen.be/voedselwinst.

Naast een financiële impact heeft voedselverspilling ook op het milieu een invloed. Voedselverlies vormt een overbodige belasting met een jaarlijkse ecologische voetafdruk in Vlaanderen van 16.000 ha. Het belang van de problematiek is dus duidelijk en het is tijd om er iets aan te doen.

De Vlaamse regering ondertekende samen met verschillende ketenpartners eerder dit jaar de ‘Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020’. De komende vijf jaar zal de Vlaamse overheid samen met bedrijven, organisaties en stakeholders negen actieprogramma’s uitvoeren om voedselverliezen op het vlak van productie, verwerking, distributie, bereiding en consumptie met 15% te verminderen. Vanaf 2016 komt er jaarlijks een rapport over de vooruitgang en de uitvoering van de Ketenroadmap.

Het diagram hieronder toont dat de consument vooral fruit, brood en groenten in de vuilnisbak gooit.

voedselverlies

Bovendien blijkt uit een analyse van het restafval dat 1,3 % bestaat uit ongeopende voedselverpakkingen. De belangrijkste fracties in termen van gewicht zijn: zuivelproducten 23,26%; vlees, vis en gevogelte 16,24%; bereide gerechten 17,23%; desserts en snacks 12,04%.

Iedereen kan dus z’n steentje bijdragen om de omschakeling van voedselverlies naar voedselwinst te maken. Als je in november 30 dagen lang optelt hoeveel voedsel je verspilt, ben je op het einde van de maand wellicht creatiever met restjes. De campagne toont deelnemers concreet hoe voedsel in het huishouden wordt verspild en reikt oplossingen aan bij het aankopen, bewaren en bereiden van voeding en verwerken van restjes. Het komt er vooral op aan alles goed te plannen.

Peter van de campagne ’30 dagen voedselwinst’ is acteur Jenne Decleir die zichzelf ook 30 dagen voedselwinst voorschotelt. Hij krijgt daarbij hulp van foodblogster en 30-dagen coach Dorien Knockaert. Dorien helpt Jenne met plannen, bewaren, bereiden, ook met de restjes.

Info en inschrijven www.30dagen.be/voedselwinst.

Bron: Departement Leefmilieu, Natuur en Energie