09/03/2013 - 12:43

VMM verwijdert slib uit West-Vlaamse waterlopen

Back to article overview

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voert deze zomer en najaar heel wat slibruimingen uit in het IJzer- en Leiebekken en in de Brugse Polders. Dat is nodig om wateroverlast te voorkomen en de waterkwaliteit te verbeteren.

De wijk Konterdam (Oostende) ligt in overstromingsgevoelig gebied. De vlotte waterafvoer naar zee door de Gauwelozekreek is er de belangrijkste garantie om wateroverlast te voorkomen. Daarom ruimt de VMM hier 18.000 m³ slib over een traject van drie kilometer. Twee pompen zorgen voor een ondersteuning van de natuurlijke afwatering naar zee. Een studie is aan de gang om de capaciteit van de bestaande waterpompen te verhogen en zo de wateroverlast nog verder te beperken.

Het ruimen van waterlopen past in een gedifferentieerde beheervisie die de VMM hanteert voor haar waterlopen. Zo werd 930 m³ slib uit de Velddambeek in Ruddervoorde (Oostkamp) in augustus geruimd om te hoge waterpeilen te voorkomen in de opwaarts gelegen woonkern. In de kernzones voor natuur krijgt de waterloop dan weer maximaal de kans zich spontaan te ontwikkelen. Dankzij het ruwe karakter van meanderende rivieren en drassige zones kan de Velddambeek er ingezet worden als natuurlijk waterbergingsgebied.

Slibruimingen gaan telkens gepaard met hoge kosten. Daarom opteert de VMM steeds voor de meest efficiënte ruimingsmethodes. In Lo-Reninge voert de VMM slibruimingen uit in de mondingen van de Kemmelbeek en de Ieperlee (17.000 m³). Die fungeren als grote vergaarbakken voor slib dat dus eenvoudiger te ruimen is. Door de ruiming wordt een goede afvoer van de afwaartse trajecten gerealiseerd en wordt voorkomen dat het slib naar de IJzer doorspoelt.

Erosie en vervuiling voorkomen

De hoge kostprijs van slibruimingen wijst ook op de nood aan preventieve maatregelen. Daarbij is het zeer belangrijk erosie maximaal te voorkomen. Maar ook lozingen van afvalwater in onze waterlopen zorgen voor vervuild slib op de waterbodem. Op dit moment wordt het afvalwater van de volledige dorpskernen van Werken en Zarren nog via het bestaande rioleringsstelsel ongezuiverd in de Handzamevaart geloosd. De ruimingswerking voor de Handzamevaart (6.750 m³) werden in augustus al uitgevoerd. Ondertussen zijn er rioleringswerken gestart die ervoor zullen zorgen dat afvalwater gescheiden wordt ingezameld en gezuiverd. Daardoor zal de waterkwaliteit erop vooruitgaan, en zullen slibruimingen minder frequent nodig zijn. De totale kostprijs van deze slibruimingen bedraagt ruim 1.250.000 €.

Propere waterlopen

De sliblaag in een waterloop werkt als een spons die vervuilende stoffen uit het water opneemt. Vervuilende elementen zoals zware metalen, minerale olie, PCB's en andere verontreinigende stoffen worden zo door het slib aangetrokken en vastgezet. De inspanningen voor een betere waterkwaliteit hebben dus ook een positief effect voor de waterbodem. Voor veel waterlopen blijft de historische verontreinigde waterbodem echter problematisch. Dat remt het herstel van de ecologische kwaliteit van onze rivieren af. Daarom heeft de verwijdering van de verontreinigde waterbodems ook een positief effect op het ecologische herstel van onze waterlopen.


Bron : VMM