02/21/2013 - 15:21

Vlaanderen werkt mee aan de ontwikkeling van duurzame technologie

Back to article overview

Minister-president Kris Peeters en viceminister-president Ingrid Lieten staan de glastuinbouwsector in Vlaanderen via het instrument van ‘Innovatief Aanbesteden’ bij in de zoektocht naar duurzame oplossingen, die de efficiëntie van de sector moeten verhogen.

Met het instrument ‘ Innovatief Aanbesteden’, wil de Vlaamse regering het innovatiegedrag zowel bij de overheid als bij de bedrijven stimuleren. De bedoeling van de Vlaamse overheid is dus bij de aanbestedingen innovatieve doelstellingen na te streven.

De technologie-aanpassingen in de glastuinbouw evolueren steeds meer naar een multidisciplinair gebeuren op het vlak van duurzame oplossingen voor de bouw van serreconstructies, de sturing van het klimaat en het beheer van de grondstoffenstromen (warmte, CO2, water, nutriënten, …).  Het instrument van ‘Innovatief aanbesteden’, leent zich er dan ook toe om hierop een antwoord te geven.

 

Het Innovatieplatform als marktverkenningsinstrument

Om de zoektocht naar potentieel voor innovatie in de glastuinbouwsector in te zetten heeft het Kenniscentrum Innovatief Aanbesteden van het IWT, op vraag van minister-president Peeters en viceminister-president Lieten, in samenwerking met het departement Landbouw en Visserij een marktverkenning georganiseerd onder de vorm van een Innovatieplatform.

Aan dit platform namen een 90-tal geïnteresseerden deel afkomstig uit de glastuinbouwsector, kennis- en onderzoeksinstellingen, technologiebedrijven en de aanbestedende overheid.

Het doel van dit Innovatieplatform was enerzijds het bepalen van de huidige stand van de gebruikte technieken in de sector voor de verschillende glasteelten, en anderzijds het afbakenen van een aantal focusgebieden waar nog innovatie gerealiseerd kan worden in Vlaanderen. Naast een grondige analyse van de stand van de techniek in de sector, werden een aantal innovatieve concepten gedetecteerd met hoge toegevoegde waarde en brede toepasbaarheid. Om de innovatieve concepten in de praktijk verder uit te testen, te verfijnen en te optimaliseren werd beslist om een pre-commerciële fase op te starten.

Het integrale verslag van dit Innovatieplatform en de resultaten van de marktverkenning kan je terugvinden op: www.innovatiefaanbesteden.be/project/op_weg_naar_een_duurzamere_glastuinbouw_in_vlaanderen

 

Pre-commerciële aanbesteding voor de realisatie van duurzame oplossingen voor de glastuinbouwsector in Vlaanderen

In december 2012 besliste de Vlaamse Regering, op voorstel van minister-president Peeters en viceminister-president Lieten, dat de oproep kon worden gelanceerd om voorstellen in te dienen voor de realisatie van duurzame oplossingen in de glastuinbouwsector. Begin februari 2013 werd de opdracht aangekondigd in het Bulletin der Aanbestedingen https://enot.publicprocurement.be/enot-war/bulletin/2013/02/BDA_Bulletin_20130206.pdf.

De doelstelling van de opdracht bestaat erin om innovatieve glastuinbouwconcepten in te dienen met een hoge toegevoegde waarde, met een zo breed mogelijke toepasbaarheid in Vlaanderen en met een maximale primaire energiebesparing.

De ontwerpen moeten gebruik maken van reeds beschikbare huidige technieken en van innovatieve concepten binnen focusgebieden zoals actieve ontvochtiging van serrelucht, energiebesparende schermtypes, gebruik van laagwaardige warmte, klimaatsturing en CO2 - ontkoppeling.

Bron : persmededeling Vlaamse Regering