06/26/2015 - 00:00

Vlaanderen krijgt Europese derogatie voor MAP5

Back to article overview

Joke Schauvliege, Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, meldt dat het Europese Nitraatcomité zijn goedkeuring heeft gegeven voor een Vlaamse derogatie. Deze derogatie laat toe om onder strikte voorwaarden een hoger aandeel van de bemesting in te vullen met dierlijke mest. Nieuw is dat de derogatie nu ook kan toegepast worden op gras-klaver.

Het Europese Nitraatcomité heeft gisteren ingestemd met de Vlaamse derogatie voor de periode van 2015 tot 2018. Na de derogatiebeslissingen van 2007 en 2011, laat Europa de Vlaamse landbouwers voor de derde maal toe om af te wijken van de bemestingsnorm voor dierlijke mest van 170 kilogram stikstof per hectare, zoals bepaald door de Nitraatrichtlijn.

Derogatie biedt landbouwers de mogelijkheid om onder strikte voorwaarden een groter deel van de bemestingsnormen in te vullen met dierlijke mest zonder dat de totale bemestingsnormen verhogen. Dit laat vooral rundveebedrijven toe om meer eigen geproduceerde dierlijke mest te gebruiken voor hun ruwvoederwinning. Op deze manier kunnen derogatiebedrijven het gebruik van kunstmeststoffen beperken en werken ze aan een gesloten nutriëntenkringloop.

Wetenschappelijk onderzoek, dat de impact naging tussen 2008 en 2014, toont aan dat het toepassen van derogatie geen invloed heeft op bodem en waterkwaliteit.  De derogatie laat immers enkel toe om de bemesting met dierlijke mest op teelten met een hoge stikstofopname en een lang groeiseizoen te verhogen. Voor Vlaanderen waren dit grasland, maïs voorafgegaan door een snede gras of snijrogge, wintertarwe of triticale gevolgd door een vanggewas en suiker- en voederbieten. Een gebruik van dierlijke mest tot 250 kg N/ha is toegestaan op grasland en maïs onder derogatie, voor wintertarwe, triticale en bieten is dit 200 kg N/ha. Nieuw in de derogatiebeslissing is dat derogatie ook kan toegepast worden op de teelt van gras-klaver tot een gebruik van 250 kg N/ha. Een alternatief voor de snede grasland voor maïs is het onderzaaien van gras.

In 2014 maakten bijna 2.900 landbouwers gebruik van derogatie, goed voor een totaal areaal van 82.757 hectare. Meer dan 90% van het derogatie-areaal bestaat uit grasland of de combinatie van gras/snijrogge en maïs.

Het bekomen van de derogatie geeft duidelijkheid en zekerheid aan de 3.000 landbouwers die de derogatie toepassen , maar is ook belangrijk voor de hele land- en tuinbouwsector, aldus minister Joke Schauvliege: “Ik ben erg verheugd dat het Europees Nitraatcomité de goed onderbouwde Vlaamse derogatie-aanvraag positief onthaald heeft. Dit geeft aan dat zowel de Europese Commissie als de andere lidstaten vertrouwen hebben in de aanpak van MAP 5. De unieke combinatie van  MAP5 en de nieuwe derogatie geeft ons de mogelijkheid om te werken aan een meer duurzaam gebruik van nutriënten  en  een betere waterkwaliteit. Derogatie laat daarnaast bedrijven toe om hun kosten te verlagen en biedt de melkveesector een lichtpunt in deze toch moeilijke periode.”

Landbouwers  die de derogatie dit jaar willen toepassen moeten voor 1 augustus 2015 een aanvraag indienen bij de Vlaamse Landmaatschappij via het Mestbankloket, dat vanaf maandag 29 juni hiervoor beschikbaar zal zijn. Via dit loket kunnen ze eveneens de voorwaarden  raadplegen waaraan een derogatiebedrijf moet voldoen. De landbouwers die gebruik willen maken van derogatie verklaren zich akkoord  met deze voorwaarden. Daarnaast zullen de landbouwers de percelen, waarop ze derogatie toepassen, vanaf maandag 29 juni kunnen aanduiden of uitvinken via het e-loket van het departement landbouw en visserij.

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw 

__________________________

Extra info :