08/14/2015 - 00:00

Vlaamse steden ondernemen succesvolle studiereis naar Scandinavië over warmtenetten

Back to article overview

VITO / EnergyVille organiseerde deze studiereizen in het kader van het Europees project STRATEGO. Kortrijk trok naar Odense – Denemarken om er te leren hoe te beginnen met de ontwikkeling van warmtenetten in de stad. Een Antwerpse delegatie, vergezeld van een medewerker van Minister Turtelboom ging naar Gotenburg om er meer te leren over het beheer van complexe warmtenetten en over de invoeding van industriële restwarmte in het net. De deelnemers gingen met veel inspiratie terug naar huis.

Het Europese STRATEGO project wil nationale en lokale overheden ondersteunen in het opbouwen van een beleidsvisie inzake duurzame warmte- en koudevoorziening. Kennisuitwisseling tussen Vlaamse steden, die de uitdaging aangaan om warmtenetten te ontwikkelen, en ervaren steden, met een gevestigde traditie in warmtenetten, is in het project een belangrijk onderdeel. Het is in dat kader dat Kortrijk en Antwerpen in contact gebracht zijn met respectievelijk met Odense en Gotenburg.

De reacties waren achteraf zeer positief; “Ik heb in die 2 dagen meer geleerd dan alle vergaderingen samen” zei onder meer Sébastien Lefebvre van de Stad Kortrijk, die heeft mogen ervaren dat warmtenetten in Denemarken ook klein zijn begonnen, zoals in Kortrijk nu. Gelijkaardige geluiden bij de delegatie uit Antwerpen; “De ontwikkelingen hier in Gotenburg geven een mooi beeld van hoe de warmtevoorziening in Antwerpen er in de toekomst uit kan zien” liet Sam Verbelen zich ontvallen.

Vooral de getuigenis vanuit de PREEM raffinaderij in Gotenburg, die al ruim dertig jaar warmte levert aan het warmtenet in de stad, maakte indruk: “Dankzij de warmtelevering aan het stadsnet staan de twee raffinaderijen in Gotenburg helemaal vooraan in de wereldwijde Solomon-benchmark over de energie-efficiëntie van raffinaderijen. Het contract tussen ons bedrijf en het warmtebedrijf is een echte win-win-win: win voor ons omdat we geld verdienen aan warmte die we anders toch moeten wegkoelen, win voor het warmtenetbedrijf omdat ze zo een goedkope warmtebron heeft en win voor de maatschappij omwille van de significante reducties in emissies van CO2 en andere polluenten.”

De vertegenwoordiger van de Gotenburgse afvalverbrandingsoven RENOVA beaamde dit: “Een vierde van onze inkomsten halen we uit de levering van warmte. Mochten we dit niet doen, dan zo de gate-fee voor het achterlaten van afval door de Gotenburger significant hoger zijn.”

Naast deze kennisuitwisseling voorziet het STRATEGO-project ook in ondersteuning aan lokale projecten inzake duurzame warmte of koude. Zo ondersteunt VITO / EnergyVille de steden Antwerpen, Brussel, Kortrijk, Mol en de provincie Limburg. Ze krijgen advies over onder meer de organisatie van eenvoudige of complexere warmtenetten. Voor Brussel berekent VITO / EnergyVille hoe ernstig het hitte-eilandeffect is voor het gewest. Deze studieresultaten worden midden 2016 verwacht.

Eerder dit jaar toonde het STRATEGO project aan dat een doordacht warmte- en koudebeleid EU-lidstaten toelaat hun CO2-emissies met minstens 45% te doen dalen tegen 2050. Dit helpt om op een kosten-efficiënte wijze de Europese doelstelling van een CO2-reductie van 80% tegen 2050 te realiseren.

Lees verder op de website van EnergyVille.
 

Meer weten over het STRATEGO project?

Het STRATEGO project startte in april 2014 en loopt nog tot november 2016. Het wordt geleid door EuroHeat&Power, de Europese federatie van warmtenetbedrijven. VITO / EnergyVille is de Belgische partner, samen met 15 andere uit ongeveer evenveel EU-lidstaten.

Meer informatie over het project is te vinden op de website: stratego-project.eu.

Bron : VITO / EnergyVille