07/16/2013 - 16:05

Vergunning voor biomassacentrale in Langerlo (Genk)

Back to article overview

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege vergunt de exploitatie van een elektriciteitscentrale van de energieproducent E.ON in Langerlo (Genk). De toegekende milieuvergunning voorziet de ombouw van de bestaande steenkoolinstallaties naar een biomassacentrale voor de verbranding van zuivere houtpellets.

De deputatie van de provincie Limburg had al op 29 november 2012 in eerste aanleg de vergunning toegekend voor de exploitatie van de biomassacentrale. Twee milieuverenigingen hadden tegen die beslissing beroep aangetekend. Zij wezen op een vermeend gebrek aan duurzaamheid van de pellets en mogelijke negatieve effecten op de luchtkwaliteit en de geluidshinder.

De minister verwerpt die beroepen op basis van het voorwaardelijk gunstig advies van de gewestelijke milieuvergunningscommissie. In deze GMVC zijn alle relevante gewestelijke administraties (o.m. de afdeling Lucht van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie en het Agentschap Zorg en Gezondheid) vertegenwoordigd. De voorwaarden die aan de vergunning worden gekoppeld, richten zich op luchtemissiewaarden, meetverplichtingen en geluidsnormen voor de belangrijkste geluidsbronnen.

Duurzame grondstof
De energieopwekking gebeurt door de verbranding van zuivere houtpellets. E.ON beschikt daarvoor over een grondstofverklaring van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij. Deze verklaring bevestigt dat de houtpellets die worden verbrand, geen afval zijn. De exploitant garandeert in zijn milieuvergunningsdossier dat de aankoop van de pellets gebeurt op basis van duurzaamheidscriteria. Die criteria slaan op de kwaliteit van het leefmilieu en de biodiversiteit, het respect voor de mensenrechten en de arbeidsomstandigheden en de leefomstandigheden van de mensen die betrokken zijn bij de productie van de biomassa.

De aangevraagde centrale beantwoordt aan de VLAREM-emissienormen inzake lucht. Volgens het uitgevoerde milieueffectenrapport doet de ombouw van steenkool naar houtpellets de luchtemissies van bepaalde stoffen (bv. NOx) dalen. De beslissing anticipeert ook al grotendeels op de nieuwe strengere VLAREM-emissienormen in de lijn van de Europese Industriële Emissierichtlijn (2010) en legt in de bijzondere milieuvergunningsvoorwaarden strengere normen op.

Geluid
Daarnaast legt minister Schauvliege op basis van een studie door een erkende geluidsdeskundige in de milieuvergunning geluidsnormen op voor de belangrijkste geluidsbronnen: de twee maalderijgebouwen, de transportbanden voor de aanvoer van de pellets naar de opslaghal en maalderijen, de opslaghal voor de pellets en de stofafzuiginstallatie.
 

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur