01/21/2015 - 00:00

Verbetering van de waterkwaliteit in Vlaanderen

Back to article overview

Op voorstel van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw,  heeft de Vlaamse Regering op vrijdag 9 januari 2015 het investeringsprogramma-2016 voor de verbetering van de grote waterzuiveringsinfrastructuren goedgekeurd.

Voor het investeringsprogramma-2016 werden 127 projecten prioritair geselecteerd uit een waaier van 476 projecten die het meerjarenprogramma 2016-2020 vormen. De waarde van dat meerjarenprogramma wordt op 800 miljoen euro geraamd.

Joke Schauvliege: “Voor de geselecteerde 127 projecten geef ik vandaag het formele startsein. Zij zullen nu in mijn opdracht worden uitgevoerd door de nv Aquafin.  Naast de gebruikelijke 100 miljoen euro aan gewestelijke investeringen omvat het programma voor 2016 ook 100 miljoen euro aan gemeentelijke investeringen die Vlaanderen in het kader van het lokaal pact overneemt van de gemeenten”.

In eerste instantie zijn projecten voorzien voor de aanpassing van 5 zuiveringsinstallaties (Deurne, Gent, Leuven, Sint-Niklaas en Bree).

Daarnaast wordt geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe collectoren voor het transport van het ingezamelde afvalwater naar een zuiveringsinstallatie.  Bij de selectie werd voorrang gegeven aan projecten waar de betrokken gemeenten gelijktijdig mee investeren. De gemeenten kunnen hiervoor gebruik maken van de gemeentelijke saneringsbijdrage die zij via de drinkwaterfactuur innen, en kunnen  hiervoor ook subsidies krijgen via het Vlaamse Gewest.

Tot slot bevat het programma-2016 een aantal investeringen voor de instandhouding van het bestaande collectorennetwerk.

Joke Schauvliege: “We blijven fors investeren in waterzuivering, omdat wij de kwaliteit van ons oppervlaktewater nog verder willen verbeteren. Tevens zwengelen wij de economische activiteit aan van een segment van de bouwsector die momenteel een moeilijke periode doormaakt. Ik wil beklemtonen dat Vlaanderen het engagement uit de vorige legislatuur nakomt om de gemeenten te ondersteunen in hun opdracht om de rioleringsinfrastructuur verder uit te bouwen.“

De inhoud van het programma, een overzicht van de projecten (per jaar, per gemeente of per bekken) en een cartografische weergave vindt men op: http://geoloket.vmm.be/saneringsinfrastructuur/OP.php
 

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw.