10/23/2015 - 00:00

Tweede lokale projectoproep 2015 : Lokale durvers, dromers, doeners: kleine veranderingen maken een wereld van verschil!

Back to article overview

We weten het: we moeten dringend anders consumeren, eten, wonen, ons verplaatsen en verwarmen. Want als we zo energie en grondstoffen blijven verslinden, is de planeet binnenkort onleefbaar. Een mens krijgt dan snel het gevoel dat deze uitdaging alleen op grote schaal kan worden aangepakt. Niets is minder waar. Kleine, lokale initiatieven kunnen een wereld van verschil maken.

Hebt u samen met enkele buren een goed idee om materialen te hergebruiken? Broedt u met de school van uw kinderen, of met een lokale vereniging of jeugdhuis op een plan om efficiënter om te gaan met energie? Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer kan u daarbij helpen. Het biedt dergelijke kleinschalige ideeën tot 2 500 euro steun.

Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer helpt al sinds 2007 vernieuwende projecten die Vlamingen willen leren duurzamer om te gaan met energie en materialen. Het is een samenwerking van Indaver, de Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen en het Actiecomité ter beveiliging van het Leefmilieu op de Linkeroever en in het Waasland (Abllo vzw). De Koning Boudewijnstichting beheert het Fonds.

Steeds meer mensen willen in hun eigen omgeving aan de slag rond duurzaam materialen- en energiebeheer. Lokale gemeenschappen zijn een broedplaats van ideeën. Het Fonds wil die creativiteit aanboren. Tot 16 december 2015 kunt u een dossier indienen voor kleinschalige initiatieven, die met de steun van het Fonds misschien kunnen dienen als inspiratiebron voor anderen of die vanuit de luwte kunnen uitgroeien tot initiatieven met een grote impact.

Ook als ze alleen goed doen voor uw kleine stukje Vlaanderen, is het goed. Zolang de projecten maar vernieuwend zijn en gedragsverandering stimuleren. En bovenal: ze moeten een aantoonbaar milieueffect hebben op het vlak van materialen en energie. Dat is voor het Fonds het doel van alle projecten die het steunt.

Het Fonds bestaat dit jaar 10 jaar en heeft daarom uitzonderlijk 100.000 euro ter beschikking voor lokale projecten. Tijdens een eerste oproep in het voorjaar werden reeds 22 projecten ondersteund. U kunt nu opnieuw indienen. Dit kan via het onlineformulier, u vindt de link op de website van het Fonds, www.fdme.be. Het is eenvoudig gehouden om het papierwerk tot een minimum te beperken. In februari 2016 al zult u weten of uw project geselecteerd werd. 

Bron : Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer