06/19/2014 - 12:45

TNO helpt textielindustrie Bangladesh schoner te produceren

Back to article overview

Eind mei 2014 is het Textile Technology Business Center (TTBC) door Minister Lilianne Ploumen geopend op de Nederlandse ambassade in Dhaka. TTBC is opgericht als onderdeel van het Bangladesh Water PaCT: Partnership for Cleaner Textile. TTBC helpt de textielindustrie bij de introductie van resource efficiency maatregelen en de optimalisatie van afvalwaterzuiveringen. TNO ondersteunt TTBC met technische en organisatorische kennis.

Bangladesch is na China de grootste kledingproducent ter wereld. Bij het verven en wassen van textiel worden enorme hoeveelheden water, energie en chemicaliën gebruikt. PaCT wil op systematische wijze de impact van de industrie op de omgeving en zijn medewerkers verbeteren en daardoor bijdragen aan verduurzaming van de industrie. TTBC verzamelt informatie over Best Available Techniques en innovatieve technologie en deelt deze kennis met de industrie en toeleveranciers. Daarbij wordt met nadruk de haalbaarheid in de lokale context aangegeven, eventueel door demonstraties en de uitwerking van business cases.

Partnership for Cleaner Textile

PaCT wordt geïmplementeerd door IFC (International Finance Corporation) en Solidaridad, in samenwerking met BGMEA (Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association). IFC is een onderdeel van de Wereldbank groep en de grootste wereldwijd opererende ontwikkelingsorganisatie die zich exclusief richt op de private sector in ontwikkelingslanden. PaCT wordt financieel gesteund door de Nederlandse ambassade in Dhaka en door sponsors als de C&A Foundation, H&M, Inditex, G-Star, KappAhl, Lindex, Primark, en Tesco.

Minister Ploumen

"Nederland steunt de kledingindustrie van Bangladesh in hun streven om op een duurzame wijze de wereldwijde concurrentie aan te gaan. Dit kan door het ontwikkelen van schonere manieren van produceren en met technologieën die een aanzienlijke vermindering van het waterverbruik mogelijk maken. Dit maakt de sector efficiënter in het gebruik van hulpbronnen en die wordt mede daardoor concurrerender”. 

 

Video message TNO Board of management

Rol TNO

TNO combineert zijn kennis van duurzame technologie met zijn ervaring in de ontwikkeling van effectieve methodes voor kennisoverdracht op het gebied van Cleaner Production (CP), Occupational Health and Safety (OHS) and Water, Sanitation, and Hygiene (WASH). TNO assisteert TTBC bij de oprichtingsfase in het vinden van optimale instrumenten om kennis te verzamelen en op te slaan op deze gebieden. Deze kennis zal op een dusdanige wijze vertaald worden dat het relevant is voor de textielindustrie en gecommuniceerd kan worden in de sector. Samenwerking met alle betrokken partijen in het opzetten van een duurzaam expertise centrum van en voor de industrie is daarbij een hoofddoel. 

Bron : TNO