11/19/2018 - 00:00

Tessenderlo betere resultaten dankzij nieuw recyclagepark

Back to article overview

Sinds september vorig jaar heeft het Limburgse Tessenderlo een nieuw recyclagepark, met een weegbrug voor diftar (gedifferentieerde tarieven). Het park wordt uitgebaat door Limburg.net. Dat levert ook het personeel, dat een aangepaste opleiding heeft gekregen. Bezoekers kunnen alleen nog binnen met hun eID-kaart. Daardoor is het aantal bezoekers van buiten Tessenderlo sindsdien aanzienlijk gezakt en worden kleine bedrijven uit omliggende gemeenten op zoek naar voordeligere tarieven geweerd. Daar staat tegenover dat inwoners uit buurgemeenten die aangesloten zijn bij Limburg.net voortaan ook met hun afval naar het recyclagepark van Tessenderlo kunnen.

In 2016 en 2017 brachten de inwoners van Tessenderlo 64 en 68 respectievelijk 68 kg/inwoner grofvuil naar het recyclagepark. Sinds de opening van het nieuwe park zakte dat cijfer spectaculair naar 42 kg/inwoner.  Dat is goed nieuws, zeker gezien er niet méér aan sluikstorten wordt gedaan: dat heeft de gemeente rond de opening van het nieuwe park namelijk extra in de gaten gehouden. Het nieuwe systeem van eID-identificatie en weging houdt ongetwijfeld afvaltoeristen weg. En misschien beseffen de burgers ook beter wat het kost om grofvuil af te voeren nu ze het per kilo moeten betalen.

Opmerkelijk: sinds de opening van het park nam de hoeveelheid huisvuil in de gemeente maar zeer licht toe. De hoeveelheid restafval per inwoner zakte zelfs van 165 kg/inwoner in 2015 naar 145 kg/inwoner in 2017.

Tegen de verwachting van de gemeente in zijn de inwoners ook duidelijk meer tevreden over de uitbating van het recyclagepark. Veel mensen vinden het nieuwe systeem eerlijker, nu ze het gewicht rechtstreeks kunnen aflezen op de weegbrug. Vroeger werd het volume geschat door een medewerker.

Een nieuw recyclagepark is niet gratis: het kost ongeveer 9,70 euro per gezin per jaar, met inbegrip van de uitbating. De gemeente draagt dat bedrag af aan Limburg.net. Als deze trend zich doorzet, zal Tessenderlo zelfs al in 2020 de beoogde doelstelling van 46 kg minder restafval behalen, twee jaar eerder dan de doelstelling. Met dank aan de nieuwe aanpak van grofvuil op het nieuwe recyclagepark!

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid