07/08/2013 - 11:55

Technische gids voor leveranciers van voorwerpen

Back to article overview
De Belgische, Duitse, Deense, Franse, Zweedse en Noorse bevoegde autoriteiten voor REACH hebben een technische gids bestemd voor leveranciers van artikels uitgewerkt.
 

Deze technische gids geeft op een gedetailleerde wijze weer wat er beschouwd moet worden als een voorwerp (zoals een knoop, een tapijt, …) en wat de wettelijke verplichtingen voor de leveranciers van voorwerpen zijn. Hij legt meer specifiek uit hoe de drempel van 0,1% massa/massa zeer zorgwekkende stoffen die opgenomen zijn op de kandidaatslijst van de Europese reglementering over chemische producten (REACH), moet worden berekend.
De verplichtingen die verbonden zijn aan voorwerpen die zeer zorgwekkende stoffen bevatten, worden geïllustreerd met concrete voorbeelden van uiteenlopende complexiteit. De gids bevat ook tips om de relevante informatie terug te vinden en verder door te geven in de distributieketen.
 
België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Zweden en Noorwegen hebben deze gids uitgewerkt omdat deze landen het niet eens zijn met de gids die eerder werd uitgegeven door het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). De belangrijkste boodschap van deze nieuwe technische gids is dat de drempel van 0,1% aan zeer zorgwekkende stoffen van toepassing is voor een voorwerp, los van het feit of dit voorwerp op zich of samen met andere voorwerpen ter beschikking wordt gesteld. Als een knoop bijvoorbeeld los wordt verkocht en een zeer zorgwekkende stof bevat, moet de relevante informatie geleverd worden voor deze knoop. Ook als dezelfde knoop verkocht wordt als hij genaaid is op een jas, moet de relevante informatie over de knoop worden geleverd. De verplichtingen om te informeren zijn dus van toepassing in de twee gevallen. Deze benadering zorgt ervoor dat leveranciers van voorwerpen hun verplichtingen kunnen naleven voor de hele Europese markt.
 
Deze technische gids is op dit moment enkel hier beschikbaar in het Engels, maar zal worden vertaald in de nationale talen van de vermelde landen. 

 

Bron : © 2013 - FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu