07/02/2013 - 12:08

Studie over de hervorming van de ondersteuning voor offshore windenergie met inbegrip van het jaarlijks verslag over de doeltreffendheid van de minimumprijs voor offshore windenergie.

Back to article overview

De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas heeft voorliggende studie uitgevoerd op basis van artikel 23, § 2, 2°, en artikel 7, §1bis van de Wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt.

De hoogte van de ondersteuning voor offshore windenergie in België is sinds vele jaren een discussiepunt. In april 2010 werd de ondersteuning voor offshore windenergie voor de eerste keer in vraag gesteld door Essenscia. In haar studie kaartte ze aan dat de enorme meerkost van offshore windenergie, die doorgerekend wordt aan de consumenten via de elektriciteitsfactuur, nefast is voor het concurrentievermogen van de industrie in ons land. In 2011 publiceerde de CREG een studie waarin de huidige ondersteuning voor offshore windenergie gereconstrueerd werd op basis van internationale studies en de eerste Belgische offshore parken. In deze studie werd geen oversubsidiëring vastgesteld, maar werden enkele denkpistes aangereikt om de kost voor offshore windenergie te verminderen.

In de periode juni 2011 – maart 2012 voerde de heer Dralans, op vraag van het VBO, een bemiddelingsopdracht uit. De opdracht was een alternatief ondersteuningsmechanisme voor offshore windenergie voor te stellen waarin zowel de investeerders als de grootverbruikers zich konden vinden. Het resultaat hiervan werd in maart 2012 voorgesteld als de nota Dralans. Deze nota werd overgemaakt aan de Staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie, Mobiliteit en Staatshervorming en wordt, door de Staatssecretaris, beschouwd als startbasis voor de hervorming van de ondersteuning voor offshore windenergie.

In 2013 heeft studiebureau 3E een vergelijking gemaakt tussen de West-Europese ondersteuningssystemen voor offshore windenergie, op vraag van de Belgische windenergiesector. Volgens deze studie zit de Belgische ondersteuning op het niveau van de buurlanden.

Voorliggende studie evalueert, op vraag van de Staatssecretaris voor Energie, de nota Dralans en de bedenkingen van de FOD Economie over deze nota. Vervolgens worden enkele denkpistes aangereikt voor een mogelijke hervorming van de ondersteuning voor offshore windenergie. Voorliggende studie behandelt niet de eventuele moeilijkheden die ontstaan voor de bankability van de offshore projecten door het Belgian Offshore Grid.

Deze studie werd goedgekeurd tijdens de vergadering van het Directiecomité van 26 juni 2013.

Bron : CREG