04/23/2013 - 21:14

Steeds meer landbouwers werken met e-loket Mestbank

Back to article overview

72% van de derogatieaanvragen en 35% van de Mestbankaangiften werden dit jaar digitaal ingediend. En dat is goed nieuws zowel voor de landbouwers als voor de Mestbank.

Zo kan de Mestbank de informatie vlotter verwerken en sneller uitwisselen en heeft de landbouwer sneller een correct zicht op zijn aanvragen en aangifte.

Derogatieaanvraag

Tot en met 15 februari konden de landbouwers een derogatieaanvraag indienen voor 2013. 3.268 landbouwers hebben bij de Mestbank een derogatieaanvraag ingediend. 72% van de aanvragen gebeurde via het e-loket, een stijging met 28% tegenover 2012.

De landbouwers die hun derogatieaanvraag deden via het e-loket, kregen direct een bevestiging in hun mailbox.

Doordat het merendeel van de landbouwers gebruikmaakte van het e-loket, kon de Mestbank al op 19 februari de lijst van derogatiebedrijven uitwisselen met het Agentschap voor Landbouw en Visserij (ALV). Het ALV heeft die derogatieaanvragen geïntegreerd in haar verzamelaanvraag. Op de verzamelaanvraag moeten de landbouwers de percelen aankruisen waarop ze de derogatie zullen toepassen.

Voor een geldige derogatieaanvraag is het belangrijk om de uiterste indieningsdatum van de verzamelaanvraag, nl. 21 april 2013, te respecteren. Als landbouwers hun verzamelaanvraag tijdig ingediend hebben, kunnen ze nog aanpassingen doen aan de derogatiepercelen tot en met 31 mei 2013. Als ze geen percelen aankruisen op hun verzamelaanvraag, wordt geen derogatie toegekend voor hun bedrijf.

Aangifteloket

Elke Vlaamse land- en tuinbouwer die aangifteplichtig is voor het productiejaar 2012, kon vanaf begin januari zijn Mestbankaangifte digitaal indienen. Wie zijn aangifte op papier instuurde, moest dat doen tegen uiterlijk 18 februari. Via het e-loket hadden de landbouwers tijd tot en met 15 maart 2013. Voor 2013 dienden tot 35% van de landbouwers hun aangifte digitaal in via het e-loket van de Mestbank.

Het e-loket werd dit jaar uitgebreid: een landbouwer kan nu onmiddellijk zijn bedrijfsbalans berekenen.

Vlaams minister bevoegd voor Leefmilieu, Joke Schauvliege  “De start van het e-loket vorig jaar was reeds een succes.  Dit jaar zien we bijna een verdubbeling. De administratieve vereenvoudiging van de mestwetgeving en het optimaliseren van de digitale dienstverlening is een prioriteit in het mestbeleid. De positieve cijfers tonen  aan dat de landbouwsector klaar is voor het digitale tijdperk.” 

Bron : VLM