06/30/2015 - 00:00

Steeds meer airco-installaties zorgen voor verkoeling

Back to article overview

Eerste airco-energiedeskundigen opgeleid en erkend

Met dit warme weer draaien airconditioningsystemen op volle toeren. Er zijn steeds meer gebouwen met airco’s en die verbruiken veel energie. Om het energieverbruik te beperken is het belangrijk dat de aircosystemen goed afgesteld en gekeurd zijn. Dit jaar starten in verschillende Vlaamse opleidingscentra cursussen voor wie een erkenning als airco-energiedeskundige wil behalen. Die erkenning dient voor het uitvoeren van de verplichte energetische keuring van airconditioningsystemen met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW. Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid werkte, samen met de sector, de opleiding uit en erkende ook de opleidingscentra. De eerste certificaten van airco-energiedeskundigen werden ondertussen uitgereikt aan de Odisee Hogeschool in Aalst en bij Syntra West in Oostende.

40 % van het totale energieverbruik in de Europese Unie komt voor rekening van gebouwen. De gebouwensector breidt zich uit, waardoor het energieverbruik vanzelfsprekend toeneemt. Dwingende en specifieke maatregelen om de uitstoot van CO2 door gebouwen effectief te verminderen werden vastgelegd in de Europese richtlijn voor energieprestaties van gebouwen. Een belangrijke verplichting uit die richtlijn is de regelmatige keuring van cv-ketels en airconditioningsystemen in gebouwen. Bedoeling is om het rendement te verhogen en het energieverbruik te verminderen waardoor er minder broeikasgassen uitgestoten worden.

Frequentie van de keuring van airco-installaties

Er zijn in Vlaanderen naar schatting 162.000 niet-residentiële gebouwen die gekoeld worden. Daarbij gaat het niet over privéwoningen, maar enkel over kantoorgebouwen, bedrijven, winkelcentra, enz. die steeds vaker airconditioningsystemen hebben. De exploitant van een airco-installatie voor comfortkoeling met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW is verplicht om die regelmatig energetisch te laten keuren. Die verplichting geldt niet voor server- en proceskoeling.

In Vlaanderen moeten sinds 2011 nieuwe installaties binnen de 12 maanden na de inbedrijfstelling een eerste keer gekeurd worden. Nadien moeten deze installaties periodiek gekeurd worden. De frequentie hiervan hangt samen met het koelvermogen van de installatie: bij een koelvermogen van de airco tussen 12 kW en 50 kW, volstaat een keuring om de vijf jaar. Van 50 kW tot 250 kW, is een driejaarlijkse keuring verplicht. Voor wie een airco van 250 of meer kW heeft, is een keuring om de twee jaar verplicht. Ook installaties van voor 2011 moeten uiteraard periodiek gekeurd worden.

Opleiding tot airco-energiedeskundige

Om airco-energiedeskundige te kunnen worden, moet men een opleiding van 32 uur volgen en slagen voor het examen. Het examen bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte met een keuring van een bestaande airco. Wie aan de opleiding deelneemt, moet over een zekere voorkennis en/of relevante ervaring beschikken (bv. een gediplomeerde koeltechnicus zijn, over een bachelor klimatisering beschikken, een A2 koel- en warmtetechnieken behaald hebben, 3 jaar relevante ervaring hebben). De verplichting vloeit voor uit een Europese richtlijn die in Vlaamse regelgeving werd omgezet.

Het Departement Leefmilieu werkte het wetgevend kader uit. In overleg met de sector werd gekozen voor de piste om de deskundige een opleiding te laten volgen in een daartoe erkend opleidingscentrum. Later kreeg de inhoud van de opleiding definitief vorm en konden de eerste opleidingscentra een aanvraag tot erkenning indienen. Aan deze erkenning hangen een aantal voorwaarden vast zoals beschikken over gekwalificeerd personeel, opleidings- en examenprocedures. Eind 2014 werden de eerste opleidingscentra erkend en in de loop van 2015 werden de eerste opleidingen en examens georganiseerd. Bijkomende opleidingscentra hebben een erkenningsaanvraag ingediend. In het najaar zullen dus nog meerdere opleidingen georganiseerd worden, o.a. bij B&T Consult in Wommelgem.

Rekenblad voor de energetische keuring

Het Departement Leefmilieu waakt er niet alleen over dat de opleidingen en examens in de verschillende opleidingscentra uniform zijn, maar ook dat de keuring altijd op dezelfde manier gebeurt. Daarom liet het Departement een webgebaseerde toepassing ontwikkelen die bij de energetische keuring moet gebruikt worden. Aan de hand van een aantal observaties en metingen komt een advies uit het rekenblad gerold. De deskundige kan dit advies nog verder aanvullen met raadgevingen. De adviezen die met het keuringsverslag worden meegegeven zijn niet verplicht uit te voeren door de exploitant. Naar energie- en kostenbesparing is dit vanzelfsprekend wel aan te raden.

Info over de regelgeving, de opleiding, het rekenblad en de erkende airco-energiedeskundigen : http://www.lne.be/themas/erkenningen/airco-energiedeskundige

Alle foto’s van de proclamatie van 29 juni 2015 aan de Odisee Hogeschool Aalst staan op onze Facebookpagina:

https://www.facebook.com/DepartementLNE?ref=hl

 

Persinfo:

Brigitte Borgmans
Woordvoerder Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
T 02 553 62 68  |  M 0473 73 28 30

 

Bron: LNE