02/23/2016 - 00:00

Solvay wint de Belgian Business Awards for the environment

Back to article overview

Chemiebedrijf Solvay heeft de Belgian Business Awards for the Environment gewonnen. Deze prijs beloont bedrijven die uitblinken in duurzaam ondernemen, ecotechnologie of milieustrategie.

Kris Peeters, Vice-eersteminister en Minister van Werk, Economie en Consumentenzaken, en Marie-Christine Marghem, Minister van Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling, waren aanwezig op het VBO om de prijs uit te reiken.

De winnaars van deze nieuwe editie, georganiseerd door het VBO in samenwerking met de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, zijn de volgende:

Solvay behaalt de eerste prijs, dankzij zijn analyse-instrument dat Sustainable Portfolio Management (SPM) wordt genoemd. De jury werd bekoord door de geïntegreerde aanpak van het instrument. Het meet de ecologische impact van alle bedrijfsactiviteiten, stimuleert de activiteiten die verenigbaar blijven met de algemene doelstellingen voor duurzame ontwikkeling enen reikt oplossingen aan voor bestaande problemen.

De tweede plaats gaat naar REstore. Deze onderneming, die Antwerpen als thuisbasis heeft, is een energietechnologiebedrijf. Op elk moment moet de door de verbruikers gebruikte elektriciteit (de vraag) gelijkwaardig zijn met de elektriciteit die wordt opgewekt door de producenten. In plaats van meer elektriciteit te produceren, maakt Flexpond, het systeem dat door Restore werd ontwikkeld, het mogelijk om in geval van grote vraag bepaalde industriële sites of gebouwen te ontladen om het net in evenwicht te brengen.

Op de derde plaats staan met een ex aequo FRX Polymers en Bekaert. FRX Polymers heeft een brandwerend polymeer ontwikkeld op basis van fosfor. Dankzij deze ecologische innovatie ontsnapt het product niet in het milieu en behoudt het zijn eigenschappen. Bekaert ontwikkelt en vervaardigt staaldraden voor verschillende toepassingen, met als doel de milieu-impact van zijn procedures en producten te verminderen. Onder andere door rubberbestandelen zonder kobalt draagt Bekaert bij aan de duurzaamheid van de auto-industrie.

Uiteindelijk heeft de jury ook besloten de prijs voor ‘jong talent’ te geven aan Do-eat, een jonge onderneming uit Louvain-la-Neuve die eetbare aperitiefglaasjes maakt.

Bron: © 2016 - FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu