03/25/2016 - 00:00

Samenwerking Provincie West-Vlaanderen en VITO: ‘Kortrijk Robuuste Waterstad’

Back to article overview

Ruim honderd ondernemers, onderzoekers en lokale mandatarissen uit de watersector in Vlaanderen en Noord-Frankrijk namen op 22 maart –Wereldwaterdag – deel aan het evenement ‘nationale en internationale opportuniteiten voor water’ in de Budascoop in Kortrijk. Dit was een organisatie van Provincie West-Vlaanderen, VITO, Vlakwa en Aquapris.

Namens Jean de Bethune gedeputeerde Economie van de Provincie West-Vlaanderen lichtte Stefaan Matton, algemeen directeur POM West-Vlaanderen, het beleidsplan ‘West Deal’ (een knipoog naar Roosevelts ‘new deal) toe. In dit plan worden de strategische lijnen voor het economisch beleid van de Provincie uitgetekend. Essentieel hierbij is dat krachten op verschillende niveaus en door vele economische spelers worden gebundeld. Het uitwerken van een actieplan om Vlaamse en provinciale kenniscentra te ondersteunen en in de provincie te verankeren, is een prioritair aandachtspunt. En de rol van water hierin? “Industrie is voor de regio zeer belangrijk. Willen wij in West-Vlaanderen future proof zijn, dan moeten wij ook water proof zijn”.

Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder van VITO lichtte zijn ambitie in de regio en ook Kortrijk toe: “De initiatieven van VITO sluiten perfect aan bij de ambitie van de Provincie West-Vlaanderen. We willen het Water Connect Platform oprichten voor demonstraties en living labs om innovatieve technologieën voor een duurzaam waterbeheer bij de watergebruikers uit te testen en te implementeren. Een eerste project hiervan is Kortrijk als “Robuuste Waterstad” voor de verduurzaming van het waterbeheer in stedelijke omgeving. Een tweede is de uitwerking van Proeftuinen voor de optimalisatie van waterbeheer in de agro-voedingssector, die sterk verankerd is in West-Vlaanderen”. Om dit in Kortrijk te kunnen realiseren, is de samenwerking met strategische partners zeer belangrijk, waaronder de kennisinstellingen – UGent campus Kortrijk, HoWest, Kulak en VIVES- en de Provincie West-Vlaanderen.

Didier Copin, regionaal directeur voor CCI Nord de France, voegde hieraan de wens toe om de bestaande grensoverschrijdende partnerschappen te verstevigen en nieuwe te creëren. Deze vormen immers een belangrijke hefboom voor Aquapris, een cluster van CD2E en CCI Grand Lille, waardoor wateruitdagingen op het grondgebied van regio Nord-Pas-de-Calais worden aangegaan.

De sprekers van de academische zitting waren het unaniem eens over de unieke kansen die een verhoogde samenwerking tussen verschillende partners in de regio te bieden heeft. Voorafgaand brainstormden de deelnemers reeds over verschillende wateruitdagingen met als resultaat verschillende projectvoorstellen tot grensoverschrijdende samenwerking.

Op 21 april gaat i.hk.v. Aquapris een volgend event in SCENEO te Longuenesse door waar de delegaties de partnerschappen verder zullen concretiseren.

Meer informatie

Dirk Van der Stede, CEO Vlakwa dvds@vlakwa.be
Valerie Blomme, communicatieadviseur Vlakwa, vb@vlakwa.be