01/16/2015 - 00:00

Rubiconfonds opnieuw actief

Back to article overview

Het Rubiconfonds is door de Vlaamse regering na 3 jaar inactiviteit, opnieuw geactiveerd. De Vlaamse Regering keurde namelijk op 20 juni 2014 (BS 25 september 2014) het besluit ter heroriëntering van het Rubiconfonds goed.

Provincie- en gemeentebesturen kunnen 60% van de kosten voor planschadevergoedingen van gemeentelijke en provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen voor percelen volledig of deels gelegen binnen een door de Vlaamse Regering goedgekeurd signaalgebied terugbetaald krijgen.

De Vlaamse Regering wil hiermee de lokale besturen ondersteunen in de keuze voor een preventief beleid gericht op het terugdringen van overstromingsrisico’s. In signaalgebieden met een hoge overstromingskans is een herbestemming via een ruimtelijk uitvoeringsplan vaak de meest duurzame oplossing. De compensatie onder de vorm van planschade, waar eigenaars bijgevolg in een aantal gevallen recht op hebben, vormt vaak een struikelblok voor lokale besturen om de stap naar dit proactieve beleid te zetten. Vandaag wordt vaak gewacht tot een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag, die dan op basis van de watertoets geweigerd wordt. De bestemming van de grond als bouwgrond wordt daarmee niet aangepakt en duidelijkheid over de verdere ontwikkelingsmogelijkheden van de gronden blijft uit.

Met de heroriëntering van het Rubiconfonds wil de Vlaamse Regering de lokale besturen ondersteunen om in signaalgebieden ruimte voor water op een kwalitatieve en multifunctionele manier in een project te integreren. Een preventieve en anticiperende aanpak van toekomstige ontwikkelingen in signaalgebieden, zorgt ervoor dat het huidige waterbergend vermogen minstens behouden blijft.

Voldoende middelen beschikbaar in het fonds

De inkomsten van het fonds zijn decretaal bepaald in artikel 29 van het decreet van 27 juni 2003 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2003 en in artikel 2.6.17 §3 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening:

  • de opbrengsten van de planbatenheffing voor gewestelijke bestemmingswijzigingen naar een zone die onder de categorie van gebiedsaanduiding “bedrijvigheid” valt;
  • de inkomsten die voortvloeien uit de activiteiten van het Fonds;
  • eventuele dotaties ten laste van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap.

Toekomstige inkomsten uit planbaten voor bestemmingswijzingen naar een zone bestemd voor bedrijven van gewestelijke RUP’s zijn in de toekomst dus nog steeds voorzien voor het fonds. De inkomsten kunnen aangevuld worden met eventuele dotaties ten laste van de algemene uitgavenbegroting.

In 2015 beschikt het fonds over 2.261.000 euro aan middelen

Deze middelen zijn samengesteld uit het overgedragen saldo van 2014 ten belope van 2.065.000 euro en 196.000 euro planbaten uit het planbatenfonds 2015.

De voorziene uitgaven van het fonds worden vooral binnen een paar jaar verwacht: de meeste gemeentelijke en provinciale planningsprocessen voor signaalgebieden zijn momenteel nog in de opstartfase.

Meer informatie over het Rubiconfonds vindt u hier terug.

Meer informatie over de werking rond signaalgebieden vindt u hier terug.


Bron : Ruimte Vlaanderen