06/24/2013 - 14:18

Publicatie van het BWLKE in het Belgisch Staatsblad

Back to article overview

Sinds 21 mei beschikt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over een tool die alle maatregelen omvat die in acht moeten worden genomen op het vlak van de luchtkwaliteit, het klimaat, het energiebeheer en -verbruik : het "BWLKE".

Dit is een illustratie van het engagement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om het beleid dat in deze domeinen wordt gevoerd te verduidelijken, te versterken en te integreren.

Doelstellingen : codificatie en nieuwe maatregelen

Het BWLKE is echter niet gewoon een codificatie-initiatief. Er wordt voorzien in tal van nieuwe maatregelen om te beantwoorden aan de doelstellingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: tegen 2025 de uitstoot van broeikasgassen met 30 % beperken in vergelijking met de uitstoot in 1990 en zorgen voor een goede luchtkwaliteit.

We richten de schijnwerpers op enkele doelstellingen van deze zeer volledige tekst: de energie-efficiëntie van de gebouwen verbeteren, de luchtkwaliteit verbeteren, een totaalstrategie uitstippelen en een sectorale benadering omschrijven. Het Wetboek opent de weg naar energie-uitmuntendheid dankzij de reglementering rond energieprestaties van gebouwen, naar de verwachte voorbeeldfunctie van de overheidsinstanties inzake vastgoed, naar de omschrijving van PLAGE’s (Plannen voor Lokale Actie voor het Gebruik van Energie) die verplicht zijn voor grote eigenaars of gebruikers, ….

Het BWLKE voorziet ook in de oprichting van het Energiehuis, een begeleidingsdienst voor gezinnen die als doel heeft via verschillende acties het rationele energieverbruik en de ecoconstructie te promoten.

Het Wetboek streeft bovendien naar een wegvervoer dat minder schadelijk is voor de kwaliteit van de omgevingslucht (verbetering van de milieuprestaties van de voertuigen, parkeren op straat, …).

Er wordt tot slot voorzien in specifieke normen voor de luchtkwaliteit en de uitstoot van broeikasgassen.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verduidelijkt en versterkt zijn beleid inzake lucht, klimaat en energie door verschillende maatregelen samen te brengen en te organiseren die passen in een ambitieus beleid dat het mogelijk maakt een antwoord te bieden op de verschillende milieu- en energie-uitdagingen op korte, middellange en lange termijn.

Raadpleeg de tekst van het BWLKE in het Belgisch Staatsblad van 21 mei 2013

Bron : Leefmilieu Brussel