03/24/2014 - 00:00

Prijs Rudi Verheyen voor onderzoek naar milieucriminaliteit

Back to article overview

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege heeft vanavond de Prijs Rudi Verheyen 2013 uitgereikt aan dr. Lieselot Bisschop. De laureaat krijgt de prijs voor haar onderzoek naar transnationale milieucriminaliteit, meer bepaald de illegale handel in elektronisch en elektrisch afval (e-waste) en tropisch hardhout.

De Prijs Rudi Verheyen wordt dit jaar voor de tiende keer toegekend. Het is een initiatief van het Instituut voor Milieu & Duurzame Ontwikkeling (IMDO) van de Universiteit Antwerpen en het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. Aan de prijs is een geldsom van 8.000 euro verbonden. Het bedrag kan besteed worden aan het voortzetten van milieu- of natuuronderzoek, het starten van nieuw beleidsgericht onderzoek, de verspreiding van onderzoeksresultaten, het voorbereiden van een publicatie of de realisatie van een concreet milieu- of natuurproject. De prijs is een eerbetoon aan het levenswerk, de inzet en de persoon van wijlen baron en emeritus professor Rudi Verheyen, voor zijn wetenschappelijke bijdrage aan het milieu- en natuurbeleid in Vlaanderen.

De laureaat

Dr. Lieselot Bisschop is verbonden aan de onderzoeksgroep Governing and Policing Security (GaPS) van de geassocieerde Faculteit Handelswetenschappen en Bestuurskunde van de Universiteit Gent. Na een studie Criminologische Wetenschappen behaalde ze in 2007 met grootste onderscheiding een Master na Master in European Criminology and Criminal Justice Systems. Ze werd onderzoeker en docent aan de Universiteit Gent en het Interuniversitair Centrum voor Politiestudies, en wordt vaak gevraagd als spreker op seminaries in binnen- en buitenland.

Beleidsrelevant onderzoek

De jury waardeert de originele benadering en maatschappelijke betrokkenheid in het onderzoek van laureaat dr. Lieselot Bisschop. Haar onderzoek is van hoge kwaliteit en uitermate beleidsrelevant. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “Een groot deel van de voor ons zo belangrijke kritische metalen verdwijnt via de export van afgedankte elektronica, via onduidelijke kanalen, naar het buitenland en naar Afrika in het bijzonder. Het is in het verleden erg moeilijk gebleken om deze illegale export onder controle te krijgen. De studie van Lieselot Bisschop toont aan waaróm dit zo moeilijk is.”

Op een zeer genuanceerde manier toont zij aan dat deze handel geen eenduidig verhaal is van een goed georganiseerde afvalmaffia, maar wel van een grote, heterogene groep van actoren die allemaal hun kleine of grotere rol spelen en allemaal andere motieven hebben. Lieselot Bisschop heeft alle mogelijke actoren die bij deze handel én bij de controle ervan betrokken zijn uitgebreid bevraagd. De studie haalt het thema van de internationale, illegale handel van elektronisch afval en hout uit de schemerzone en objectiveert het. Op basis van de onderzoeksresultaten kan het probleem efficiënter aangepakt worden en kunnen de milieustromen gezuiverd worden.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “Begin dit jaar namen we afscheid van baron en emeritus prof. dr. Rudi Verheyen. Mede dankzij de prijs zullen we ons deze beminnelijke en gedreven persoonlijkheid in de toekomst blijven herinneren voor zijn waardevolle bijdrage aan het milieu- en natuurbeleid in Vlaanderen.”

 

Meer informatie over de Prijs Rudi Verheyen: https://www.uantwerpen.be/imdo

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur