03/14/2016 - 00:00

Plaatsing plas dras zonnepompen om percelen weidevogelvriendelijker te maken

Back to article overview

In de middenstroom van de vallei van de Zwarte Beek (Limburg) werden twee plas dras zonnepompen geplaatst. Die zorgen ervoor dat een deel van een perceel onder water wordt gezet zodat het aantrekkelijker wordt voor weidevogels.

In de middenstroom van de vallei van de Zwarte Beek (Limburg) werden twee plas dras zonnepompen geplaatst. Die zorgen ervoor dat een deel van een perceel onder water wordt gezet zodat het aantrekkelijker wordt voor weidevogels. De VLM, het Regionaal landschap Lage Kempen, Natuurpunt en landbouwers werken in het gebied intensief samen om de vallei in zijn geheel weidevogelvriendelijker te maken. De plaatsing van de pompen is een van de maatregelen die in de streek worden genomen om de levenskansen en broedsucces van weidevogels te verhogen.
 
Het is de eerste keer dat in Vlaanderen plas dras zonnepompen geplaatst worden voor betere omstandigheden voor weidevogels. De pomp zorgt voor een tijdelijke vernatting van de valleipercelen, tijdens  en vlak voor en na de broedperiode. Weidevogels gebruiken die zones als balts-, foerageer, - en slaapplaatsen. Kuikens vinden in plas dras zones meer insecten, zijn er mobieler  en kunnen bij gevaar makkelijk schuilen in het aangrenzende hoge gras. Zo zorgen plas dras zones ook voor grotere  overlevingskansen van de kuikens.

De pompen werden aangekocht door het Regionaal Landschap Lage Kempen, en werden geplaatst in het stuk van de vallei dat eigendom is van Natuurpunt en bij landbouwer Robert Guedens. De weidevogels zullen nu intensief gemonitord worden om het effect van de pompen op de weidevogels te volgen. Afhankelijk van de testresultaten, zal de VLM onderzoeken of subsidie voor plas dras pompen op percelen waar weidevogels veel voorkomen, in Vlaanderen mogelijk is.

Beheerovereenkomsten voor weidevogels

Verschillende landbouwers in de vallei van de Zwarte Beek sloten ook al beheerovereenkomsten weidevogelbeheer met de VLM. Zo werden akkers omgezet naar kruidenrijk grasland en werden kruidenrijke stroken aangelegd, en werden de maaidata en beweidingsdichtheden aangepast. Ook werden 32 nieuwe poelen gegraven. Ook de  structurele maatregelen zoals kapping van populierenbos en –rijen helpen het gebied aantrekkelijker te maken voor weidevogels en daarmee verdwijnen uitkijkposten voor roofvogels, kraaien.

Meer informatie over de beheerovereenkomst weidevogels.

Bron: Vlaamse Landmaatschappij