01/20/2016 - 00:00

OVAM en Vlaams Materialenprogramma winnen Circular Economy Award op jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos

Back to article overview

Op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos (Zwitserland) werden gisterenavond “The Circulars” uitgereikt. The Circulars zijn een initiatief van The Forum of Young Global Leaders, in samenwerking met onder meer Accenture en Fortune Magazine, dat de beste en meeste inspirerende projecten voor de circulaire economie beloont. In de categorie “governments, cities and regions” ging de award naar de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) voor het Vlaams Materialenprogramma (VMP). Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege ontving de trofee uit handen van de Noorse kroonprins Haakon. De OVAM wil als coördinator van het VMP deze onderscheiding in eerste plaats opdragen aan alle partners die sinds 2011 betrokken zijn bij dit baanbrekend programma.

In de marge van WEF top in Davos wordt sinds 2015 een awardwedstrijd georganiseerd voor de beste projecten in het kader van de circulaire economie. In de categorie ‘governments, cities and regions’ was de OVAM samen met The City of Sydney (Australië), The National Zero Waste Council (Vancouver, Canada), The City of Citrus Heights (Californië, USA) en Redisa (Recycling and Economic Development Initiative of South Africa) genomineerd.

De jury, met onder meer Cradle to Cradle auteur William McDonough, Ellen MacArthur en oud EU-commissaris voor het leefmilieu Janez Potçnic, kende uiteindelijk de award toe aan de OVAM voor het Vlaams Materialenprogramma.

De jury loofde in haar verslag in het bijzonder:

  • de toewijding die door de OVAM aan de dag gelegd wordt bij het streven naar duurzaam materialenbeheer en de circulaire economie;
  • het indrukwekkende volume aan initiatieven en projecten die in de regio onder de paraplu van het Vlaams Materialenprogramma uitgevoerd worden;
  • en het omvattende programma waaraan meegewerkt wordt door een groot aantal stakeholder en sectoren, waardoor de juiste cultuur voor de omslag naar de circulaire economie kan ontstaan.

Het Vlaams Materialenprogramma ontstond in 2011, en heeft als doel om van Vlaanderen een duurzame, toekomstbestendige economie te maken waarin materiaalkringlopen gesloten worden. Op die manier verminderen we onze impact op het leefmilieu significant en worden we (economisch) minder afhankelijk van natuurlijk grondstoffen.

De oprichting en coördinatie van het Vlaams Materialenprogramma gebeurde door de OVAM. Het succes van vandaag is echter het werk van vele handen. Het VMP was immers van meet af aan een voorbeeld van co-creatie en mede-eigenaarschap. Bedrijfssectoren, kennisinstellingen, overheden en milieu-organisaties werken binnen het VMP samen aan de realisatie van de doelstellingen. Die samenwerking situeert zich op drie vlakken:

  • een uitgebreide lijst aan acties en projecten op het terrein (Agenda 2020);
  • lange termijn visie-vorming (Plan C);
  • en beleidsrelevant wetenschappelijk onderzoek (Summa).

De OVAM wil deze unieke onderscheiding dan ook in de eerste plaats opdragen aan alle partners en stakeholders die sinds het begin bijgedragen hebben aan het Vlaams Materialenprogramma en in het bijzonder aan de leden van de stuurgroep van het Vlaams Materialenprogramma:Agoria, essenscia, Febem, KU Leuven, UGent, UHasselt, Universiteit Antwerpen, Vlaamse Confederatie Bouw, Departement Ecomomie Wetenschap en Innovatie, Agentschap Ondernemen en Innovatie, Bond Beter Leefmilieu, Plan C, SuMMa, Steunpunt Duurzame Ontwikkeling, Vlaams Energie Agentschap, Beleidsdomein Kanselarij en Bestuur en VITO.

Meer informatie over het Vlaams Materialenprogramma en de talloze acties, projecten en onderzoeken van het programma vindt u op: www.vlaamsmaterialenprogramma.be

Meer informatie over The Circulars vindt u op: www.thecirculars.org

Bron: OVAM