01/19/2018 - 00:00

Openbaar onderzoek inrichtingsnota Kwetshage

Back to article overview

Nog t.e.m. 9 februari loopt in Jabbeke een openbaar onderzoek over een een inrichtingsnota voor Kwetshage. 

    

Op basis van deze nota wil de VLM 45 ha als rietmoeras inrichten. Hiermee kunnen we een belangrijk deel van de natuurcompensaties voor de verdere ontwikkeling van de haven van Zeebrugge realiseren. 

Al sinds 2005 loopt bij de VLM het project "Natuurcompensaties voor de verdere ontwikkeling van de achterhaven van Zeebrugge". Ruim 75% van de doelstelling van de natuurcompensaties is momenteel gerealiseerd. Om volledige realisatie mogelijk te maken, besliste de Vlaamse Regering op 13 oktober 2017 om bijkomende financiering te voorzien voor de natuurcompensaties in het gebied Kwetshage (Jabbeke). Tegelijk kreeg de VLM de opdracht om een inrichtingsnota op te maken voor de snelle realisatie van de natuurcompensaties in Kwetshage via de inzet van een aantal instrumenten landinrichting. In de inrichtingsnota komen deze twee instrumenten als meest geschikt naar voren om een snelle inrichting van Kwetshage mogelijk te maken:

  • inrichtingswerken uit  kracht van wet met vergoedingen voor waardeverlies van gronden,
  • gebruiksruil en herverkaveling uit  kracht van wet.

Naast Kwetshage is ook een deel van de Meetkerkse Moeren, op grondgebied Zuienkerke,  betrokken in deze nota.

Openbaar onderzoek

De inrichtingsnota wordt in de betrokken gemeenten onderworpen aan een openbaar onderzoek, wat de mogelijkheid biedt om bezwaren in te dienen.

  • Het openbaar onderzoek in Zuienkerke is inmiddels al beëindigd.
  • In Jabbeke loopt het openbaar onderzoek van 11 januari tot en met 9 februari.
  • In Brugge moet de periode van het openbaar onderzoek nog vastgelegd worden.

Na behandeling van de bezwaren en adviezen wordt een definitieve inrichtingsnota opgemaakt die dan ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de Vlaamse Regering. Daarna kan de inrichting op het terrein van start gaan via de instrumenten landinrichting die beschreven zijn in de nota.

Broedgebieden

In Kwetshage moet uiteindelijk 45 ha rietmoeras worden aangelegd. Dit zal gebeuren door een combinatie van waterpeilverhoging en grondwerken. Hoger gelegen gronden , die nu nog deels in gebruik zijn als akkerland, zullen worden omgezet naar grasland. 

In de Meetkerkse  Moeren wordt eveneens een waterpeilverhoging doorgevoerd en wordt akkerland omgezet naar grasland, waarbij enerzijds de oorspronkelijke laantjesstructuur wordt  hersteld en anderzijds nieuwe grachten worden gegraven of bestaande  grachten een ruimer profiel krijgen zodat er zich brede rietkragen  kunnen ontwikkelen.

Al deze inrichtingswerken moeten er voor  zorgen dat deze gebieden kunnen ontwikkelen tot vaste broedgebieden voor  bruine kiekendief, roerdomp en porseleinhoen, met in hun spoor tal van andere moerasvogels.

Meer info

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij