08/23/2013 - 11:36

Open ruimte in de Vlaamse Rand rond Brussel versterkt

Back to article overview

Hoeve Hooghof, een vierkanthoeve in Zellik (Asse) in de ‘oksel’ tussen de R0 en de N9, kwam vorig jaar samen met ruim 78 ha landbouwgrond en parkgebied, op de markt. De Brabantse vierkanthoeve , die sedert 1983 beschermd is als monument, ligt centraal in het gebied en ook de omliggende wei- en akkerlanden zijn beschermd als dorpsgezicht. De open ruimte sluit aan bij een tweede beschermde hoeve op het grondgebied van Wemmel. Beide hoeves en hun omgeving vormen een zeer mooi en groot aaneengesloten geheel van open ruimte, wat uitzonderlijk is in dat deel van de Vlaamse Rand. Momenteel zijn de gronden in gebruik als akker- of weiland.

63 hectare om de open ruimte te versterken

Om de aankoop financieel sluitend te maken, werden 15 ha en de vierkanthoeve Hooghof rechtstreeks verkocht aan twee particulieren die in het gebied al gronden gebruiken of pachten. De overige 63 ha komen nu in handen van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

De Vlaamse Landmaatschappijkoopt ruim 37 ha bouwvrij agrarisch gebied aan met de grondenbank die ze heeft opgericht om de landbouw in de Vlaamse Rand toekomstperspectieven te bieden. In het ‘Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel’ krijgen enkele gronden immers te maken met een bestemmingswijziging, waardoor sommige landbouwers niet meer in landbouwgebied maar in natuurgebied of gemengd openruimtegebied moeten boeren. Om die toestand van rechtsonzekerheid weg te werken,kunnen de landbouwers die dat willen, nu via de grondenbank worden uitgeruild naar landbouwgebied. Tot die tijd mag de huidige landbouwer-gebruiker de gronden blijven gebruiken.

Het Agentschap voor Natuur en Boskrijgt 26 ha parkgebied in eigendom tussen de R0 en Laarbeekbos, de grens met het Brussels Gewest. Ook daar werden afspraken gemaakt met de landbouwer-gebruiker, in afwachting van de realisatie van bosuitbreiding.

Groen en dynamisch stedengewest

Met de aankoop van de gronden rond hoeve Hooghof zet Vlaams minister Joke Schauvliege een volgende stap om van Vlaanderen een groen en dynamisch stedengewest te maken, waarin de open ruimte versterkt en de biologische diversiteit hersteld wordt. De Vlaamse Rand kan zich verder ontwikkelen als groene gordel terwijl ook de toekomst van de landbouwsector is gewaarborgd. De aanwezigheid én toegankelijkheid van nabije natuur-, bos- of groenwaarden voor elke stadsbewoner is één van de prioriteiten uit het leefmilieubeleid .

Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege: “Omdat ik geloof in de vrijwaring van de schaarse open ruimte in de Vlaamse Rand rond Brussel, heb ik de nodige budgetten vrijgemaakt om 63 ha van de gronden rond hoeve Hooghof in Asse aan te kopen. Met de aankoop van die gronden kunnen heel wat beleidsdoelstellingen uit het Vlaams Regeerakkoord voor de Vlaamse Rand gerealiseerd worden.”