01/23/2015 - 00:00

Onderzoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid PV-systemen

Back to article overview

De afgelopen 4 jaar is wereldwijd intensief onderzoek gedaan naar fotovoltaïsche (PV) systemen. De Task 13-onderzoekers, afkomstig uit verschillende landen waaronder Nederland, hebben inmiddels 4 rapporten afgeleverd. Deze geven inzicht in de Europese concurrentiepositie en de consistentie en voorspelbaarheid van de performance van de huidige PV-systemen.

Task 13 werd in 2010 opgericht binnen het IEA PVPS-programma om de werking, betrouwbaarheid en de elektrische en economische performance van PV-systemen te verbeteren. Vandaag de dag is dit een van de meest gerespecteerde taken binnen dit programma, met medewerkers uit alle hoeken van de wereld. Wilfried van Sark, Associate Professor of Photovoltaics aan de Universiteit van Utrecht was als Task 13-onderzoeker een van de samenstellers van het zojuist verschenen vierde rapport 'Analysis of Long-Term Performance of PV Systems'.

Verbeteren concurrentiepositie

Van Sark: “Met ondersteuning vanuit het ministerie van Economische zaken via RVO.nl voor de Nederlandse bijdrage hebben we meer dan 600 PV-installaties in met name Duitsland, Italië en de VS in detail onderzocht. Daarnaast is een statistische analyse uitgevoerd van performance-data via internetbronnen voor systemen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Italië. Hiermee wilden we inzicht krijgen in de efficiëntie en de betrouwbaarheid van de huidige PV-systemen. We keken naar wat we kunnen verbeteren en hoe we daarmee de Europese concurrentiepositie kunnen verbeteren.”

Performance

Een van de uitkomsten van het rapport is dat de opbrengst in kWh/kWp van de meest recente PV-systemen over het algemeen overeenkomt met wat verkopers zeggen dat ze opleveren, mits goed geïnstalleerd. Van Sark: “Er zijn weliswaar verschillen in de performance, maar die zijn te verklaren door klimaatverschillen en de positionering van de installatie (de maximale zonne-instraling).”

Wetenschappelijk meten

De eerste 3 rapporten toonden al aan dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van PV-systemen op een wetenschappelijke manier kunnen worden gemeten. Van Sark heeft nu met een nieuwe methode een enorme hoeveelheid data kunnen analyseren en daarmee een statistische analyse gemaakt. “De PV-markt en de -industrie groeiden de afgelopen jaren sterk. Daarmee is veel vooruitgang geboekt. Ik ben enthousiast over de performance van de systemen. Maar met de enorme toename van het aantal particulieren met PV-systemen vraagt de monitoring daarvan de komende jaren veel meer wetenschappelijke en professionele aandacht, met name om te duiden of een systeem goed functioneert.”

Download hier de vier rapporten van Task 13.

Bron : Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)