06/01/2018 - 00:00

Omgeving van het Hooghof wordt fraaier

Back to article overview

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, keurde het landinrichtingsplan Hooghof goed. Dit plan voorziet in het behoud en aantrekkelijker maken van het landschap rond deze historische abdijhoeve in Zellik.

 

 
Het Hooghof is een historische abdijhoeve in Zellik (Asse), vlak bij de Brusselse Ring. In 2013 kocht de Vlaamse Landmaatschappij 37 hectare gronden aan rond de hoeve. Die gronden worden gebruikt om landbouwers uit te ruilen van wie de gronden in andere gebieden van de Vlaamse Rand niet langer in landbouwgebied liggen. Dat de Vlaamse overheid die gronden momenteel in eigendom heeft, biedt kansen om de open ruimte rond de hoeve kwalitatief te verbeteren.

Sinds 2015 heeft de Vlaamse Landmaatschappij daarom samen met de gemeente Asse en heel wat andere partners een landinrichtingsplan opgesteld voor het gebied. De focus van het plan ligt op verbetering van de ecologische, landschappelijke en recreatieve verbindingen met de omgeving.

  

 

Het landinrichtingsplan voorziet in verschillende maatregelen. Zo wordt een zone aan wijk Wilgendaal ingericht als parkgebied met onder andere een kleine hoogstamboomgaard en een hooiweide. Ook enkele wegen en voetwegen krijgen een opfrisbeurt. Zo wordt onder meer de weg aan Obbergen heraangelegd en komt er een nieuwe wandelverbinding tussen Wilgendaal en de omgeving van het Hooghof. Het plan voorziet daarnaast in de aanplant van enkele bomen rondom het Hooghof zelf. Verder komen er enkele nieuwe poelen en worden andere poelen hersteld.  Tot slot voorziet het plan in maatregelen om de erosie in het gebied aan te pakken.   

 

 

Voor de uitvoering van die maatregelen is een budget van 706.000 euro begroot. Ongeveer 470.000 euro daarvan gaat naar de uitvoering van de werken. Het resterende bedrag is bedoeld om gronden aan te kopen. Het Vlaams Gewest betaalt met 450.000 euro het grootste deel van de kosten. De gemeente Asse financiert grotendeels de rest en de gemeente Wemmel betaalt ook een klein deel voor de verbetering van een stuk weg op haar grondgebied. 

De technische plannen zijn in opmaak. De uitvoering van de werken op het terrein is voorzien vanaf eind 2019.

 

Bron: Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur