09/24/2014 - 00:00

Nieuw bouwlab TNO voor onderzoek naar materialen, energie en constructies

Back to article overview

Het geheel nieuwe MEC-Bouwlab van TNO in Delft komt tegemoet aan de behoefte binnen de bouw- en infrasector naar levensduur-verlenging en innovatie op het gebied van materialen, energie en constructies. Bestaande bouw moet aanpasbaar zijn en daardoor langer meegaan. Nieuwe constructies moeten duurzaam en comfortabel voor de gebruikers zijn. En dat in een tijd van materiaalschaarste en lagere budgetten.

In het MEC-Bouwlab wordt toepassingsgericht experimenteel onderzoek gedaan voor opdrachtgevers in de woning- en utiliteitsbouw en in de infrastructuur voor de Nederlandse en de internationale markt. MEC staat voor Materialen, Energie en Constructies. Omdat alle expertises nu vernieuwd en dichter bij elkaar in een gebouw zijn gevestigd, is een efficiënte, creatieve en multidisciplinaire samenwerking nog beter mogelijk.

5 terreinen

De verschillende onderzoeksterreinen van het MEC-Bouwlab schetsen de breedte waarin onderzoek wordt uitgevoerd. Daarbij gaat het om toepassingsgericht experimenteel onderzoek waarmee we bedrijven ondersteunen bij concept- en productontwikkeling. Maar ook om research & development om bijvoorbeeld prestaties in beeld te krijgen, en zo modellen te voeden en te valideren.

  • Wegenbouw. Op dit terrein onderzoeken we op verschillende schalen het langetermijngedrag van de weg alsmede prestaties en eigenschappen van constructies of bouwmaterialen.
     
  • Comfortabel en gezond binnenklimaat. Hierbinnen werken we aan innovatieve oplossingen die zorgen voor een comfortabele werk- en leefomgeving.
     
  • Energieconversie en -opslag waarbinnen we werken aan innovatieve oplossingen voor duurzame en energie-efficiënte installatietechnologie, zonder een gezonde en comfortabele werk- en leefomgeving uit het oog te verliezen.
     
  • Schade-onderzoek waarmee we inzicht geven in schades met onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak en herstel van de constructieve schade. Opgedane kennis zetten we proactief in om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.
     
  • Bouwmaterialen. TNO beproeft en veroudert versneld materialen om de prestaties, ook op de lange termijn, te beoordelen. Ook onderzoeken we of beoogde innovaties in de praktijk werken.

Innovatie in de bouw- en infrastructuursector

TNO geeft met het MEC-Bouwlab, als experimentele faciliteit voor toepassingsgericht onderzoek, een positieve impuls aan innovatie in de bouw- en infrastructuursector. Daarnaast verbinden we kennis voor de bouw en infrasector in het netwerk van TNO, TU Delft, Deltares en De BouwCampus.

Bron : Persbericht TNO