01/14/2016 - 00:00

Minister Turtelboom lanceert vandaag het eerste VLEEN-NETWERK

Back to article overview

Negen bedrijven investeren 12 miljoen euro in energiebesparing

HOUTHALEN - 14 januari 2016 - i-Cleantech Vlaanderen presenteert vandaag trots het eerste Vlaamse VLEEN-netwerk in aanwezigheid van Minister van Energie Annemie Turtelboom. In dit project werken negen bedrijven uit verschillende sectoren 4 jaar lang aan energiebesparing in hun eigen organisatie. Onder coördinatie van EnergyVille en advisering van Encon gaan de bedrijven gedurende die periode samen op zoek naar energiebesparingsmaatregelen.

Doeltreffend en duurzaam initiatief in samenwerking met Encon en EnergyVille

VLEEN staat voor Vlaamse Lerende Energie-Efficiënte Netwerken waarbij bedrijven 4 jaar lang samen op zoek gaan naar energiebesparingsmogelijkheden in hun eigen organisatie. Het concept is ontstaan in Duitsland waar reeds meer dan 260 bedrijven (waaronder L’Oreal, Michelin, Bayer en Proctor & Gamble) in meer dan 50 verschillende netwerken hun traject succesvol hebben afgerond. Dankzij 3118 acties bespaarden de bedrijven samen jaarlijks 2 tot 3% waardoor meer dan 60 miljoen euro aan besparingen gerealiseerd zijn. i-Cleantech Vlaanderen heeft dit doeltreffende en duurzame initiatief nu naar Vlaanderen gehaald. Om zeker te zijn dat geen besparingspotentieel onopgemerkt blijft en er ook voor te zorgen dat de besparingsprojecten optimaal renderen, heeft i-Cleantech Vlaanderen energie-expert Encon mee aan boord gehaald. Encon is gespecialiseerd in energiebesparingsprojecten voor bedrijven. Hun technische kennis en jarenlange ervaring is voor de deelnemende bedrijven een garantie dat ze kwalitatieve, besparende en werkingszekere oplossingen aangereikt krijgen. Onderzoekssamenwerking EnergyVille coördineert de werking. Zij zorgt ervoor dat de bedrijven actief participeren en op het einde van het traject een optimaal resultaat behalen.

Bart Vercoutere, algemeen directeur van i-Cleantech Vlaanderen, voegt er nog het volgende aan toe: “Het centrale idee achter een energienetwerk is dat bedrijven samen op zoek gaan naar waar er nu nodeloos te veel energie verloren gaat in hun werking en dat ze leren uit elkaars ervaringen. We kiezen er bewust voor om bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren in één netwerk samen te brengen. De variëteit zorgt ervoor dat bedrijven gemakkelijker los komen van hun eigen werking en daardoor met een andere, meer heldere blik naar hun energiehuishouding leren kijken.”

9 bedrijven tekenen vandaag hun VLEEN-contract

9 Limburgse bedrijven zullen samen 4 jaar lang hun technieken en ervaringen uitwisselen: Aperam, Belorta, Conwed Plastics, H. Essers, Farm Frites, Moderna Printing, Profalu, Steenfabrieken Nelissen en het Ziekenhuis Oost-Limburg.

Eric Bongaerts, CEO Drukkerij Moderna, legt uit waarom zijn bedrijf mee doet aan dit eerste VLEEN-project: “Wij werken in een energieverslindende sector, maar zetten zelf al jaren in op energiezuinige machines en systemen. We gaan nu zelfs investeren in hernieuwbare energie met een eigen windturbine. We zijn er zeker van dat we door deel te nemen aan het VLEEN-netwerk we tot nieuwe inzichten zullen komen en dat we door ervaringsuitwisseling de juiste beslissingen zullen nemen.” Bernard Hallemans, Chief Technology Officer van Aperam heeft een vergelijkbare kijk: “We zijn er de voorbije jaren in geslaagd om het energieverbruik sterk te verlagen. Dankzij de samenwerking en uitwisseling met andere bedrijven in dit project hopen we nog bijkomende verbeteringen en nieuwe projecten te realiseren. We willen onze ecologische voetafdruk nog verder verlagen en verstandig omgaan met natuurlijke grondstoffen. VLEEN kan daarin een volgende stap zijn.”

 
Bron: i-Cleantech Vlaanderen