10/06/2017 - 00:00

Milieurapportage: juridische duidelijkheid en meer transparantie

Back to article overview

De Raad (EU-ambassadeurs) bepaalde op 4 oktober zijn onderhandelingsstandpunt over een besluit tot intrekking van de richtlijn gestandaardiseerde rapportage (Richtlijn 91/692/EEG) en tot wijziging van 6 daarmee verband houdende wetgevingsbesluiten. Dit besluit is van wezenlijk belang om te zorgen voor juridische duidelijkheid, meer transparantie en minder regeldruk op het gebied van milieurapportage.

De richtlijn gestandaardiseerde rapportage is het belangrijkste onderdeel van de momenteel toepasselijke wetgeving die ten doel heeft de rapportageverplichtingen van al de EU-milieuwetgeving te stroomlijnen. Ze bevat echter niet alle rapportagevoorschriften, en in de loop der jaren zijn de meeste bepalingen ervan overbodig geworden.

De richtlijn betreft concreet in totaal 28 milieubesluiten. Ook andere wetgevingsbesluiten verwijzen naar de richtlijn. Daarvan zijn 1 verordening, 9 richtlijnen en 23 besluiten nog steeds van kracht, ook al hebben ze geen rechtsgevolgen meer.

"Dit is een belangrijke stap om milieurapportage duidelijker en efficiënter te maken. De regeldruk verminderen is een van onze overkoepelende doelstellingen, en achterhaalde wetgeving past niet in het rechtsstelsel van de EU. We moeten ervoor zorgen dat al onze wetgeving doelmatig is en met dat oogmerk zullen we met het Europees Parlement snel tot actie overgaan om over dit dossier overeenstemming te bereiken."                                                                                                              

Siim Kiisler, minister van Milieubeheer van de Republiek Estland

Dit besluit maakt deel uit van het pakket "intrekking richtlijn gestandaardiseerde rapportage", dat de Commissie in 2016 heeft ingediend. Tot dat pakket behoren ook twee andere initiatieven die eveneens bijdragen tot het wegwerken van onnodige wetgeving.

De Raad stemt over het algemeen in met het voorgestelde besluit en is het eens over de belangrijkste elementen die de Commissie naar voren heeft gebracht. Wat de inhoud betreft, wordt met het voorstel beoogd de bepalingen in verband met de comitéprocedure van een aantal besluiten af te stemmen op het Verdrag van Lissabon en het huidige Interinstitutioneel Akkoord.

De standpunten van de twee wetgevers liggen zeer dicht bij elkaar, en de Raad ziet uit naar de onderhandelingen met het Europees Parlement met het oog op een snel en vlot akkoord in eerste lezing.

Volgende stappen

De onderhandelingen zullen in de nabije toekomst beginnen, aangezien het Europees Parlement zijn standpunt over het dossier al tijdens de plenaire vergadering van 13 september 2017 heeft bepaald, na de stemming van de Commissie ENVI op 11 juli 2017. Wellicht zal in november een trialoog worden gepland.

Zodra overeenstemming is bereikt en de twee instellingen akkoord gaan met het besluit, zal het in werking treden op de 20e dag na de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie, zoals in het besluit is bepaald. Evenwel zal, om volledige consistentie te waarborgen en juridische leemten te voorkomen, de eigenlijke publicatie van dit besluit worden uitgesteld, zodat het in werking treedt op hetzelfde tijdstip als de wetgevingsbesluiten van het afvalpakket, die momenteel door de beide wetgevers worden besproken.

Achtergrond

In haar mededeling van 2014 over het programma voor gezonde en resultaatgerichte regelgeving (Refit) beloofde de Commissie concrete voorstellen uit te werken om overbodige wetgeving in verband met milieurapportage weg te werken.

Tijdens de twee jaar die daarop volgden, keurde de Commissie in mei 2015 een mededeling over betere regelgeving goed en startte zij in haar werkprogramma voor 2016 een Refit-geschiktheidscontrole voor milieumonitoring en -rapportage, die nog steeds aan de gang is.

Als resultaat van die beloften stelde de Commissie op 15 december 2016 een pakket "intrekking richtlijn gestandaardiseerde rapportage" voor, dat bestaat uit drie initiatieven, waarvan het derde dit besluit is. Het eerste initiatief is een mededeling van de Commissie waarin wordt gewezen op een reeks overbodige uitvoeringshandelingen en het tweede is een voorstel tot intrekking van twee uitvoeringsbesluiten.

 

Bron: © Europese Unie, 2017