11/26/2013 - 11:15

Mestbank lanceert online Mestbankloket

Back to article overview

De onlinedienstverlening van de Mestbank is de jongste jaren stelselmatig uitgebreid. Om het de gebruiker nog makkelijker te maken, worden alle onlinetoepassingen samengebracht onder één loket, het Mestbankloket.

Het Mestbankloket is te bereiken via  http://www.mestbankloket.be/ en via de website van VLM.

Het nieuwe Mestbankloket biedt mogelijkheden voor verschillende beroepscategorieën:

  • Land- en tuinbouwers en hun consulenten
    Alle bedrijfsinformatie die momenteel via MIL (Mest Internet Loket) kan worden bekeken, is vanaf 2014 beschikbaar op het Mestbankloket. Het dienstenaanbod wordt nog uitgebreid. Zo kunnen de land- en tuinbouwers via het Mestbankloket een derogatieaanvraag indienen, mestverwerkingscertificaten verhandelen, hun Mestbankaangifte indienen, de mestbalans van hun bedrijf raadplegen en de basismestverwerkingsplicht berekenen. Daarnaast kunnen ze heel wat informatie raadplegen: de rundveebezetting, de definitieve bemestingsprognose en -normen, alle brieven die ze hebben ontvangen over de nutriëntenemissierechten, actuele gegevens over burenregelingen en inscharingen, mesttransportinformatie en andere rapporten. In de periode van de nitraatresiducampagne, is er ook toegang tot het Nitraatmeldpunt. Nederlandse Grensbedrijven kunnen MTIL gebruiken voor de afzet op hun gronden over de grens.
  • Mestverwerkers
    De mestverwerkers kunnen op het Mestbankloket hun mestverwerkingscertificaten verhandelen, burenregelingen melden en hun aangifte indienen. Ook de mesttransporten kunnen geraadpleegd worden.
  • Erkende mestvoerders
    Op het Mestbankloket vinden de erkende mestvoerders een link naar hun vertrouwde Mest Transport Internet Loket (MTIL). Op MTIL kunnen ze hun mesttransporten voor- en namelden.
  • Staalnemers en laboratoria
    Voor de staalnemers en laboratoria is er op het Mestbankloket een link naar het Staalname Melding Internet Loket (SMIL), zodat staalnames voor- en nagemeld kunnen worden.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “Concreet betekent dit dat het oude Mest Internet Loket (MIL) vanaf maart 2014 wordt stopgezet. Alle gepersonaliseerde bedrijfsinformatie van de land- en tuinbouwers wordt tegen begin 2014 in het nieuwe Mestbankloket opgenomen. Iedereen kan dan op www.mestbankloket.be een actueel en dynamisch overzicht van zijn transporten raadplegen.
Door alle onlinetoepassingen in één Mestbankloket te bundelen zetten we door met administratieve vereenvoudiging en het op punt stellen  van de digitale dienstverlening. Deze belangrijke, nieuwe stap maakt de sector verder vertrouwd met het digitale tijdperk
.”

Inloggen

Om veilig in te loggen hebben de gebruikers hun eID of token nodig. Enkel op MIL (dat binnenkort wordt stopgezet) en MTIL kan nog ingelogd worden met een gebruikersnaam en paswoord.

Volmachten

Landbouwers of uitbaters die werken met consulenten voor hun administratie, kunnen volmachten aan hen toekennen.

Bron : VLM