02/19/2016 - 00:00

Meer dan 2.000 milieuovertreders bestuurlijk beboet in 2015

Back to article overview

Meer dan 2.000 milieuovertreders kregen in 2015 een bestuurlijke geldboete van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. Het gaat voornamelijk om boetes voor pv’s die door de Vlaamse parketten overgemaakt werden aan de afdeling Milieuhandhaving van het departement Leefmilieu. Sinds 2009 bestaat naast het strafrechtelijke spoor de mogelijkheid om milieudelicten administratief te beboeten.

In 2015 werden in Vlaanderen 2.022 bestuurlijke boetes opgelegd als sanctie voor allerhande schendingen van milieuregels, goed voor een totaal bedrag van 2.897.000 euro. Het grootste aandeel daarvan slaat op afvaldelicten (36%), maar ook het schenden van bos-, natuur-, jacht- en visserijregelgeving (20%) werd beboet. Het departement Leefmilieu legde ook boetes op aan milieubelastende inrichtingen die zonder of niet volgens de voorwaarden van hun milieuvergunning werden uitgebaat (18%) of die de regels ter bescherming van de lucht, de bodem, het water alsook geluidsregels (16%) niet respecteerden. Ten slotte werden ook mestdelicten (10%) bestuurlijk gesanctioneerd. Om de hoogte van de boete te bepalen, wordt per milieuthema een uniform kader met objectieve criteria gehanteerd.

milieuovertredingen

Sinds 2009 ontving de afdeling Milieuhandhaving van het departement Leefmilieu al meer dan 10.000 milieudossiers met het oog op het opleggen van een bestuurlijke geldboete. 82% van de onderzochte dossiers resulteerde in een effectieve boete. In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld wanneer de feiten niet bewezen zijn, wordt beslist om geen bestuurlijke geldboete op te leggen. In 2015 gebeurde dit voor 366 dossiers.

Meer dan 70% van de opgelegde boetes wordt tijdig betaald. De geldboetes worden door het departement Leefmilieu geïnd ten voordele van het Minafonds. Dit fonds financiert zowel de bescherming en sanering van het milieu en de natuur, als de vergoeding van wildschade en de subsidiëring van wildbeheerseenheden.

Meer info via de website van het departement http://www.lne.be/themas/handhaving
De jaarlijkse Milieuhandhavingsrapporten raadplegen kan via http://www.vhrm.be/

Bron: Departement Leefmilieu, Natuur en Energie