07/29/2015 - 00:00

Maatregelen met perspectief op de toekomst

Back to article overview

Tijdens de voorjaarsklassiekers lieten de Vlaamse boeren hun ongerustheid blijken over de toekomst van hun sector. In Frankrijk klinken diezelfde protesten een stuk grimmiger. De vrije marktwerking zorgt voor concurrentie, stimuleert het ondernemerschap en ligt aan de basis van onze welvaart, maar is ook kwetsbaar in crisissituaties. Een jaar na het politiek geïnspireerde Russisch importverbod -dat in juni opnieuw met een jaar werd verlengd- ondervinden steeds meer boeren hiervan de gevolgen. Gezien de Europese markt een eengemaakte markt is met een verbod op regionale of nationale prijsafspraken, kan de overheid de markt en de prijzen niet reguleren. Samen met gelijkgestemde lidstaten zullen we op de EU-top van 7 september hameren op gepaste maatregelen op het Europese niveau.

Vanuit Vlaanderen neem ik alvast volgende initiatieven:

Bijkomende middelen voor Rendac factuur: ik maak 3 miljoen euro vrij voor een bijkomende tussenkomst in de Rendac factuur (ophalen krengen) voor 2015. Dit brengt de totale tussenkomst voor 2015 op 11,3 miljoen euro. Bij de begrotingsbespreking van 2016 -die in september zal plaatsvinden- zal ik de volledige tussenkomst in de Rendac factuur, met name 14,84 miljoen euro, op tafel leggen. 

Extra middelen MAP 5: in het Mestdecreet werd voorzien dat fosfaatstalen, genomen na 1 januari 2015 voor percelen in de fosfaatklasse 1 en 2 worden terugbetaald. Na het zomerreces zal ik een voorstel neerleggen bij de Vlaamse Regering  voor een volledige terugbetaling met een geraamd budget van 2,5 miljoen euro.

Verhoogde bijdrage in MCC-factuur: aan de Raad van het Fonds voor Landbouw en Visserij vraag ik hun bijdrage die zij aan het Melk Controlecentrum Vlaanderen betalen voor kwaliteitscontrole te verhogen met 100.000 euro tot eind 2016, zodat het eigen aandeel voor de melkveehouders kan dalen.

Snelle uitbetaling bedrijfstoeslag, zoogkoeienpremie, jongerenpremie:  in de afgelopen maanden werd het hervormde GLB snel en accuraat geïmplementeerd. Hierdoor zullen in Vlaanderen in december 2015 de eerste hieraan gekoppelde betalingen kunnen gebeuren.

Schuldherschikking en ketenaanpak: ik richt een formeel schrijven naar de bankensector met de vraag onze landbouwers te ondersteunen bv. via de herfinanciering van hun lopende kredieten. Ik vraag tenslotte met aandrang ook alle andere stakeholders in de keten om samen na te denken over maatregelen die onze Vlaamse familiale bedrijven kunnen ondersteunen in deze moeilijke tijden.

Intussen blijf ik de sector verder structureel ondersteunen, bijvoorbeeld via steun aan de oprichting van producentorganisaties en via bedrijfsadvisering onder KRATOS. De voorbije maanden werd eveneens actief gezocht naar nieuwe markten. Voor zuivel werd een promotieprogramma van 960.000 euro uitgewerkt, gericht op de Aziatische markten en voor de promotie van varkensvlees in Azië en Australië wordt 835.000 euro voorzien in de komende jaren.   

Met het vooruitzicht op de begrotingsbespreking in september roep ik tenslotte mijn collega-ministers op om elk vanuit hun bevoegdheid na te gaan hoe we het Vlaamse vakmanschap van onze land- en tuinbouwers maximaal kunnen ondersteunen zodat zij voldoende perspectief houden op de toekomst.

 

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw