09/17/2015 - 00:00

Klimaatverandering: elke pendelaar kan een verschil maken – De EU geeft het startschot voor de EUROPESEMOBILITEITSWEEK 2015

Back to article overview

Vooruitblikkend op de conferentie over klimaatverandering die in december plaatsvindt in Parijs, geeft de Europese Commissie morgen het startschot voor de jaarlijkse EUROPESEMOBILITEITSWEEK (16-22 september).

Vooruitblikkend op de conferentie over klimaatverandering die in december plaatsvindt in Parijs, geeft de Europese Commissie morgen het startschot voor de jaarlijkse EUROPESEMOBILITEITSWEEK (16-22 september). In meer dan 2 000 grote en kleine steden in Europa staan evenementen gepland. De EUROPEANMOBILITYWEEK moedigt innovatieve oplossingen aan voor de mobiliteitsuitdagingen waarmee steden tegenwoordig worden geconfronteerd. Dit kan de EU helpen om haar doelstellingen inzake klimaat en decarbonisatie te verwezenlijken.

EU-commissaris voor Vervoer Violeta Bulc, diede EUROPESEMOBILITEITSWEEK op 16 september officieel zal openen in Brussel, verklaarde hieromtrent: “De EUROPESEMOBILITEITSWEEK herinnert ons eraan dat elk van ons een verschil kan maken. Als we ervoor kiezen meer te lopen of te fietsen, het openbaar vervoer te gebruiken of deze duurzame vervoerswijzen te combineren, zal dat aanzienlijke maatschappelijke voordelen opleveren in heel Europa. Samen kunnen onze individuele keuzes de CO2-emissies, de congestie, de geluidsoverlast, het aantal ongevallen en de luchtverontreingiging beperken en zorgen voor een verbetering van de mobiliteit".

Zoals Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker benadrukte in zijn State of the Union zal de strijd tegen de klimaatverandering worden gewonnen of verloren in de stad, waar 75 % van alle Europeanen leven en 80 % van Europa's energie wordt verbruikt. Dit jaar zal tijdens de EUROPESEMOBILITEITSWEEK bijzondere aandacht worden besteed aan multimodaliteit. Dat betekent dat burgers hun vervoerswijzen zelf kunnen kiezen, wijzigen en combineren. Commissaris Bulc heeft een videoboodschap opgenomen waarin zij haar kijk geeft op multimodaliteit:

Ook dit jaar is de autovrije dag een van de hoogtepunten van deEUROPESEMOBILITEITSWEEK. Op deze dag worden steden gedeeltelijk afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en worden alleen voetgangers, fietsers, het openbaar vervoer en schone voertuigen (zoals elektrische auto's) toegelaten. Het oude stadsgedeelte van Stockholm en het grootste deel van het stadcentrum zullen bijvoorbeeld worden voorbehouden aan voetgangers.

In heel Europa vinden nog tal van andere acties plaats, met inspirerende maatregelen om lopen, fietsen en het openbaar vervoer te promoten. In Tallinn is het openbaar vervoer gratis voor iedereen die zijn rijbewijs toont. In de Portugese stad Aveiro organiseert het burgerinitiatief "Ciclaveiro" een reeks evenementen, waaronder een tentoonstelling, een workshop en een verkoop van tweedehands fietsen om fietsen te promoten.

Voor meer informatie over het programma van lokale evenementen, zie http://www.mobilityweek.eu/cities/

Achtergrond

De EUROPEANMOBILITYWEEK maakt promotie voor het EU-beleid op het gebied van vervoer, klimaatverandering, energie-efficiëntie en duurzame stadsontwikkeling. Deze boodschap zal ongeveer 170 miljoen mensen in Europa en daarbuiten bereiken.

Voor het prille begin van de UROPEANMOBILITYWEEK moeten we terug naar 1998, toen in Frankrijk voor het eerst het initiatief "en ville sans ma voiture!" werd georganiseerd. Ook nu nog worden Franse steden aangemoedigd om elk jaar een autovrije dag te organiseren en het gebruik van duurzame vervoerswijzen te promoten. Het succes van dit initiatief leidde in 2002 tot de eerste UROPEANMOBILITYWEEK. Reeds 1.500 steden hebben deelgenomen en meer dan 8 000 permanente maatregelen zijn uitgevoerd naar aanleiding van de UROPEANMOBILITYWEEK. Het gaat in de eerste plaats om infrastructuur voor fietsers en voetgangers en maatregelen om de toegankelijkheid van het vervoer te verbeteren en het bewustzijn rond duurzaam verkeersgedrag te vergroten.

De UROPEANMOBILITYWEEK_ geniet financiële steun van het directoraat-generaal voor Mobiliteit en vervoer van de Europese Commissie.

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail

 

Bron: © European Union, 2015