07/03/2016 - 00:00

Inwandeling koppelingsgebieden Rieme-Zuid en Doornzele-Noord (Gentse Kanaalzone)

Back to article overview

Joke Schauvliege verkende samen met de kanaalbewoners en de projectpartners de nieuwe bufferzones in Rieme en Doornzele. De groene buffers moeten op termijn de dorpskernen afschermen van het industriegebied Kluizendok.

In de koppelingsgebieden Doornzele-Noord en Rieme-Zuid werd het voorbije jaar hard gewerkt om de leefbaarheid van de dorpskernen te verbeteren. Bufferen blijft voor de bewoners van Doornzele en Rieme de belangrijkste bekommernis. De ruim 110.000 aangeplante struiken en hoogstammige bomen zullen het gebied steeds groener kleuren. De keuze ging hoofdzakelijk naar inheemse soorten zoals hazelaar, grauwe abeel, veldesdoorn, zomereik, els, haagbeuk, sporkehout, Gelderse roos, sleedoorn en wilg, maar ook naar hoogstammige bomen zoals eik, els en linde. Over enkele jaren zal dit een dichte bosbuffer vormen die het kluizendok minder zichtbaar moet maken voor de bewoners van de beide dorpen.

De nieuw ingerichte noordelijke oever van het Molenvaardeken maakt deel uit van de natuurcompensatie voor de haven. Hiervoor werd 33.000 m³ grond vergraven. Dit unieke stukje natuur met oeverzwaluwwand zal op termijn evolueren naar een rietland maar blijft toegankelijk voor de bewoners. Hiervoor zorgen ruim 2 kilometer verharde en onverharde paden en twee brugjes over het Molenvaardeken.

Om de aantrekkingskracht van het koppelingsgebied te verhogen, werd ter hoogte van het Abdijstraatje een speelheuvel aangelegd met natuurlijke speelelementen zoals boomstammen die gerecupereerd werden bij de werken. Een takkenril zoomt de speelzone af.

Ter hoogte van de Twaalfroedenstraat, bij kanaaldorp Terdonk, kwam een meer parkachtige bufferzone, aansluitend bij het dorp en het kasteel van het voormalige zoopark. Hier heb je een bos met open plekken en waterpartijen met zicht op het kasteel. In functie van natuurontwikkeling kregen de oevers van de bestaande vijvers een zachte helling en werden zij met elkaar verbonden. Ook deze zone kreeg zitelementen en picknickbanken.

Aan de inrichting hangt natuurlijk een kostenplaatje. De totale prijs van dit eerste deel van de werken in Doornzele en de aanleg van de bosbuffer in Rieme bedraagt 1.445.500 euro. De Vlaamse overheid neemt 39% (560.000euro) van deze investering voor haar rekening (via AMT, MOW (fietspaden), ALBON (subsidies landinrichting)). Ook het Havenbedrijf Gent (247.500 euro), de gemeente Evergem (32.500 euro), de stad Gent (373.500 euro), en het provinciebestuur Oost-Vlaanderen (232.000 euro) dragen aanzienlijk bij.

Meer info lees je op de projectfiche.

De sfeerbeelden van de opening vind je op onze Facebookpagina.

Bron: Vlaamse Landmaatschappij